Sublim bog af Jim Lyngvild

Jim Lyngvild har udgivet en sublim bog om kongelige skatter og kronjuveler.
Foto: Jim Lyngvild

 

En über-æstetisk coffee-table bog.

Jim Lyngvild er en kunstner. Han har ikke bare født en sublim bog, fyldt med diamanter, perler, guld og silke; han giver samtidig indblik i brudstykker af Danmarkshistorien, fortalt via regenterne. Han har formået at placere nogle af rigets kosteligste skatte fra Rosenborg Slot i smukke tableauer, så man ikke på noget tidspunkt bliver træt af guld og glimmer (hvis man da kan blive træt af det).

Ekvilibrist

Bogen er kompromisløs på alle måder. Papiret er tykt og glinsende, fotografierne af højeste kvalitet – og så er det hele båret frem af Lyngvilds sans for skønhed og dekoration. Selv den argeste republikaner må overgive sig til en æstetik af denne karat. Men forfatteren stopper ikke her. Teksten er præsenteret med samme sans for det skønne og åndeligt velsmagende, ord for ord. Og ud over konge- og dronningerækker er bogen desuden garneret med overraskende anekdoter fra hoflivet gennem tiderne.

Bogen indeholder mange flotte billeder.
Foto: Jim Lyngvild

Kyskhedsbælte

Lyngvild har heldigvis også tilladt sig at kaste glans over nogle af de genstande fra Rosenborg Slot, der uden ædelstene og perler har levet i et liv i glemt ubemærkethed. Både kuriositeter og kulturelle tidsbilleder kommer frem – som fx et kyskhedsbælte fra omkring år 1700 – der nok mere var en humoristisk påmindelse om middelalderens livlige kønsliv. For livet på slottet har ikke altid været kedeligt. Bla forklares, at kong Christian den 6. i en sal lod indlægge spejle i gulvet, så han kunne få et smugkig op under hofdamernes brusende kjolehav.

Must have

For dem, der godt kan lide at have storslåede bøger liggende på sofabordet, så får man her et værk, der ikke blot er prangende, men rent faktisk også kan underholde gæsterne i lang tid. Det er som at få en privat, guidet tur gennem Kongernes Samling – uden at forlade sofaen. Og uden at skulle betale fyrsteligt for det.

Jim Lyngvild: Kongelige skatte & kronjuveler. Forlag: Koustrup & Co. 317 sider, indbundet. Kr. 399.

 

Læs 0gså: Ny bog: Den store homo-skandale