SAMFUND

Norge indfører gratis PrEP

Én pille om dagen kan reducere risikoen for hiv-smitte med op til 92 %.

Norge går foran, og indfører gratis hiv-forebyggende medicin til homoseksuelle mænd, der dyrker usikker sex med mange skiftende sexpartnere.

Den norske sundhedsminister Bent Høie står bag beslutningen om indførelse af den såkaldte PrEP-behandling med medicinen Truvada. Behandlingen bruges normalt til allerede hiv-smittede, men forskning har vist, at medicinen har en stor forebyggende effekt hos ikke-hiv-smittede. Derfor tilbydes medicinen nu til homoseksuelle mænd, som har usikker sex med mange skiftende partnere.

Det internationale iPREX studie fra 2010 viser at én pille dagligt reducerer risikoen for hiv-smitte med 92 % blandt mænd der har sex med mænd. I Danmark omtaler AIDS-Fondet risikoen som reduceret med 86 % i deres materiale. Medicinen beskytter ikke mod andre kønssygdomme.

Det nye tiltag vil koste 15 millioner norske kroner (12,5 millioner danske kroner) årligt for behandling af 200 personer.

”Det er en erkendelse af, at der foregår ubeskyttet sex i denne gruppe, som fører til øget risiko for hiv-smitte. Vi kan på denne måde reducere problemet,” siger Bent Høie til norske P4.

– Kan det ikke føre til mange andre sygdomme, hvis mange homoseksuelle dropper kondomet?

”Det var også en af mine indvendinger, men internationale studier viser ikke en sådan sammenhæng”, siger ministeren.

Jubel hos HivNorge

Norge bliver det eneste lande i Europa udover Frankrig, som tilbyder PrEP til en del af befolkningen. I Frankrig og Canada har undersøgelser vist, at brugen af Truvada giver en beskyttelse på 86 %.

HivNorge jubler over beslutningen og formand Leif Ove Hansen takker Høie, som selv er åben homoseksuel, og offentligt har deltaget aktivt i debatten

”Det er en glædens dag. Vi har endelig fået gratis PrEP i Norge. Det bliver en mærkedag for hiv-forebyggelse i hele Europa. Jeg vil takke sundhedsministeren for, at han tager hiv-forebyggelse alvorligt”, siger Hansen.

– Hvad hvis brugen af kondom mindskes som følge af PrEP-behandlingen?

”Vi ser allerede i dag, at mange har sex uden kondom i det homoseksuelle miljø, og blandt mænd som har sex med mænd. Ved at tilbyde PrEP gratis vil det kunne føre til færre smittetilfælde i Norge, og færre personer som bliver en de af sundhedssystemet i lang tid”, siger Leif Ove Hansen.

I 2014 var der rekordmange 107 homoseksuelle eller mænd der har sex med mænd, som fik påvist hiv-smitte i Norge. Stigningen er størst blandt indvandrere, som er smittet før de kom til Norge. Blandt dem der er født i Norge har tallene de sidste år holdt sig stabile. I 2014 var tallet 52 hiv-smittede mænd.

I Danmark håber AIDS-Fondet, at PrEP snart bliver tilgængelig, og man har i sin nylige omorganisering forsøgt at tage højde for dette.

 

Læs også: PrEP-behandling på vej til Danmark