Eventyret om Odenses LGBTQ-miljø

Var H.C. Andersen homoseksuel? Det skændes eksperterne jævnligt om, men det er ganske vist, at han var en kreativ Odenseknægt, som sikkert ville glæde sig over Odenses sprudlende mangfoldighed.

En gruppe unge aktivister i Odense har startet Odense Gay Guide, hvor de samler og formidler alt der rører sig i Odenses LGBTQ-miljø. -Og det er overraskende meget!

Det er ganske vidst, at Odenses LGBTQ-miljø i manges bevidsthed “kun” består af Lambda og Nattens Dronning. Men kradser man lidt i overfladen viser der sig et sprudlende foreningsliv med mange forskellige aktører og grupper. Det er lidt som et eventyr af den mest berømte Odenseaner af dem alle, men om det nødvendigvis handler om prinser og prinsesser står til fri fortolkning.

Men LGBTQ-miljøet i Odense er så levende, at en gruppe på fire unge aktivister har sat sig for at skabe overblik til glæde for alle.

Jesper Bossel er initiativtager til Odense Gay Guide, og han fortæller, at de hurtigt har fået opbakning fra det eksisterende lokale LGBTQ-miljø.

”Formålet med Odense Gay Guide er at koble LGBTQ-foreninger og relationer i Odense stærkere sammen omkring event sharing og gøre det let for den enkelte at finde ud af, hvad der sker af LGBTQ-arrangementer, hvor og hvornår,” fortæller Jesper Bossel.

Odense er en regnbueby

”Vi vil sætte spotlight på alt det fede og fortælle, at Odense er en regnbueby. Det kan godt være, at der sker meget mere i København, men med de gode kræfter, der er i arbejdstøjet i Odense, er der LGBTQ-arrangementer næsten hver uge, men for at kunne deltage, kræver det selvfølgelig, at man ved, at der sker noget, og det har ofte været udfordringen i Odense – også helt generelt. Der er et rigtig godt miljø, og der sker masser af ting, men det er mere subtilt, og man skal opsøge det, og vide, hvor man skal gå hen, og det er dér Odense Gay Guide kommer ind i billedet.”

På deres hjemmeside har Odense Gay Guide samlet alle lokale LGBTQ-aktiviteter i en overskuelig kalender.
Samtidig sørger gruppen for selv at deltage til de fleste events. Ofte livestreamer de, og gør det på den måde muligt at nå ud til en større gruppe mennesker, som ikke selv kan være tilstede.

Udgiver eget undergrunds-homomagasin

Gruppen er aktiv, og har fundet inspiration i Københavns undergrunds-ZINE-miljø til deres eget pocket size undergrunds-homo-magasin, som de selv producerer, trykker, designer, folder og udgiver.

Første udgave udkom i forbindelse med Nattens Dronning, og kan læses digitalt her.

”Med magasinet vil vi gerne tage emner op til debat, provokere, inspirere og dyrke kærligheden og mangfoldigheden i homomiljøet,” fortæller Jesper Bossel.

Gruppens arbejde er blevet bemærket, og de er netop blevet indstillet til Pindle-prisen på 20.000 kr., som gives til frivillige der har været med til at udvikle Odense. Vi krydser fingre!