KULTUR

Nordirsk kageballade – nu har retten talt

I Danmark kender vi alt til de følelser en kage kan vække. “Gunnargate” er stadig frisk i hukommelsen, og handlede om den homoseksuelle Gunnar, som i DR-programmet ‘Den store Bagedyst’ lavede en kage der ikke levede op til dommernes fortolkning af begrebet ‘mandehørm’. Det er Gunnars kage på billedet.
Foto: DR / Mette Odgaard

Evangeliske bagere kalder dommen et brud på “den demokratiske frihed”.

Et bageri i Nordirland tabte mandag en opsigtsvækkende appelsag om noget så tilsyneladende uskyldigt som en kage.

Sidste år blev de evangeliske ejere af bageriet Ashers Bakery kendt skyldige i ulovlig diskrimination, da de havde nægtet at bage en kage med påskriften “Støt homovielser”.

Dommen blev stadfæstet mandag på grund af en lov, der siger, at man “ikke må tilbyde en service kun til folk, der er enige i en bestemt religiøs overbevisning.” Det skriver The Guardian.

Sagen tog sin begyndelse for to år siden, da ejerne af bageriet nægtede at lave en kage, hvor motivet var to figurer fra et kendt børneprogram. I glasuren skulle der stå “Støt homovielser”.
Det var menneskerettighedsaktivisten Gareth Lee, der bestilte kagen, men ejerne af bageriet afviste at lave kagen.

Skuffet bager

Daniel McArthurs, der er en af ejerne af bageriet, er efter mandagens stadfæstelse skuffet. Han mener, at dommen underminerer “den demokratiske frihed” og “ytringsfriheden”.

“Hvis lige rettigheder betyder, at man kan blive straffet for høfligt at afvise at støtte andre menneskers dagsorden, så må vi ændre reglerne”, siger Daniel McArthur ifølge BBC.

De tre dommere i appelsagen var ikke enige med Daniel McArthur i, at man nødvendigvis støtter en sag, blot fordi man skriver et budskab i glasur på en kage.

“At en bager laver en kage til et bestemt hold eller portrætterer en heks til halloween betyder ikke, at han støtter nogen af dem, sagde en af dommerne efter retsmødet i Belfast mandag.

Bageriet skal nu betale 500 pund i kompensation til Gareth Lee for “ulovlig diskrimination”, har retten besluttet.

Kilde: Ritzau