Det Kolde Gys ligeglad med politisk flertal

Balladen om Helgoland fortsætter…
Foto: Ole Kjær

Balladen om offentlig adgang til badeanstalten Helgoland ser ud til at blive en sommerføljeton. Bestyrelsen i Det Kolde Gys forsøger sig nu med nedsatte priser for ikke-medlemmer, mens et politisk flertal kræver gratis adgang.

Politisk flertal for gratis adgang for alle

Søndag aften kunne TV2 Lorry fortælle, at et stort politisk flertal på Københavns Rådhus bestående af Venstre, Socialdemokratiet, SF og De Radikale, forlanger gratis adgang for offentligheden til badeanstalten Helgoland om sommeren. Sådan som det har været i årtier indtil vinterbadeforeningen Det Kolde Gys fik den fulde brugsret over anlægget, og lukkede den traditionsrige badeanstalt for københavnerne.

Lukningen vakte modstand, og en ophedet generalforsamling udstillede uenighederne i foreningen.

Det Kolde Gys går enegang – igen

Mandag formiddag overrasker Det Kolde Gys med en meddelelse på Facebook, hvor de efter beklagelse over den offentlige debat, blandt andet skriver:

”Bestyrelsen har derfor aftalt med Kultur-og Fritidsforvaltningen, at det i sommeren 2017 bliver muligt at købe en sommerbrik (elektronisk nøgle, red.) for 300 kr., som giver adgang til dame -og herreafdelingen, fra kl. 10 til kl. 18 frem til 1. september. Sommerbrikken er ikke et medlemskab af foreningen og den giver derfor ikke adgang til foreningens omklædningsrum, saunaer eller klublokaler.”

Foto: Det Kolde Gys / Facebook / Screendump

I første omgang var kravet et fuldt medlemskab til 600 kr. om året, og et indmeldelsesgebyr på 800 kr.

Den nye melding fra bestyrelsen overrasker blandt andre den radikale gruppeleder på Københavns Rådhus Tommy Petersen. Han kommenter Det Kolde Gys’ facebookopslag:

”Kære bestyrelse, kommunen har IKKE lavet en sådan ny aftale med jer. Hvordan kan I skrive det? Bh. Tommy”

Det Kolde Gys forholder sig tavs, og generelt lader det ikke til, at bestyrelsen ønsker at deltage i den offentlige debat.

At Det Kolde Gys skulle have indgået den nye aftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen er ganske interessant, i det forvaltningens embedsmænd da handler direkte mod det politiske flertal og deres egen borgmester.

Borgmesterkolbøtte

Borgmesteren med det politiske ansvar, Carl Christian Ebbesen (DF) har hidtil forsvaret Det Kolde Gys’ krav om medlemskab for adgang til Helgoland. Men DR.dk kan mandag middag fortælle, at han slår en kolbøtte, og nu undsiger beslutningen:

”Foreningen har ikke været gode nok til at lukke nye medlemmer ind, og den har opkrævet et meget stort kontingent, og det synes jeg ikke, at jeg som borgmester kan stå på mål for”, siger han til DR.

Politisk tabersag

Balladen om adgang til Helgoland er en politisk tabersag, og når mediestormen samtidig falder i en weekend med mere end 25 grader i København, hvor prustende københavnere flygter ud af byen, så kræver det sit at stå imod folkestemningen.

Ikke desto mindre holder bestyrelsen i Det Kolde Gys fast i, at de har den fulde brugsret over Helgoland, og de har da også mange støtter blandt medlemmerne, hvis man gennemlæser kommentarerne på Facebook.

Tirsdag aften gennemføres anden halvdel af generalforsamlingen i Det Kolde Gys, og onsdag mødes politikerne på Rådhuset, og særligt generalforsamlingen kan imødeses med spænding.

Hele balladen og dens centrale punkt summeres op af Venstres medlem af Københavns borgerrepræsentationen Jens-Kristian Lütken:

”Jeg er meget uenig i, at det skal koste penge at benytte Helgoland. Den beslutning skal rulles tilbage, så alle kan bruge badeanstalten uden at betale for det.”