KULTUR

Mr Gay angriber giftigheden i LGBT-miljøet

Niels Jansen umiddelbart efter han vandt tilten Mr Gay Denmark 2018. Siden har han kastet sig ind i kampen for en bedre omgangstone i LGBT-miljøet.
Foto: Pilu Ottosen

Niels Jansen vandt Mr Gay Denmark på G*A*Y Copenhagen. Til august rejser han til Polen for at repræsentere Danmark ved Mr Gay Europe. Allerede nu kan du stemme på ham som Mr Gay Europe 2018.

En 44-årig transkønnet mand er valgt som den ny Mr Gay Denmark.

Niels Jansen var selv temmelig overrasket over, at han vandt Mr Gay-konkurrencen på G*A*Y Copenhagen den 26. maj.

”Jeg var især overrasket over at vinde online-afstemningen,” siger Niels Jansen til Out & About.

”Mange af de andre elementer i konkurrencen var en ting – jeg kan jo LGBT-historien,  og jeg kan godt give et interview. Men online-afstemningen handler om popularitet, og det var virkelig overraskende for mig, at jeg vandt den afstemning.”

– Hvad fik dig til at stille op til Mr Gay Denmark?
”Der er en vis historik om, at Mr Gay er en skønhedskonkurrence. Men netop i år havde de lavet det sådan, at det handlede om at finde en repræsentant, og de gjorde meget ud af, at det ikke handlede om, hvem der er normativt smukkest. En anden ting var, at de skrev, at transmænd var velkomne. De kunne nok ikke have udelukket mig alligevel, da jeg er juridisk en mand. Men jeg synes, det var en fin gestus, og det var med til, at jeg tænkte: ’Ok, jeg giver det en chance’.”

– Hvad var det mest grænseoverskridende for dig?
”Vi skulle forberede en plakat, og jeg har en trans-krop, som jeg ofte får meget udskamning for. Så jeg valgte at lave en plakat, hvor jeg er nøgen, full frontal, og jeg fik en digter til at hjælpe mig med at italesætte, hvordan min krop systematisk bliver udskammet. Det var virkelig grænseoverskridende, for på plakaten kunne man se min penis. Den er rigtig lille, og jeg er enormt glad for den selv, fordi det for mig er et mirakel, at jeg kunne få den. Men blandt bøsser er det at have en lille pik ikke i høj kurs, og nogle gange kommer der nogle jokes, som er enormt sårende. Jeg ville godt italesætte det for at få folk til at tænke lidt mere over, hvad de går og siger til hinanden.”

– Har du fået lavet din penis-operation i Danmark?
”Nej, jeg fik den lavet i Serbien, for jeg kunne jo aldrig blive godkendt til kønskorrigerende operationer i Danmark. Først blev jeg top-opereret i Tyskland, hvor jeg fik lavet en maskulin brystkasse. Så blev jeg kastreret – det vil sige, at jeg fik fjernet livmoder og æggestokkene – det samme sted i Tyskland, men året efter. Og så tog jeg til Serbien for at få lavet den sidste operation, som hedder metoidplastik (den penisskabende operation, red.). Jeg har selv betalt for det, for jeg ville ikke igennem det krænkende og langtrukne forløb, man skal igennem inde på Rigshospitalet.”

– Du gik så hen og vandt Mr Gay-konkurrencen, som man vel godt kan sige har et lidt specielt image?
”Ja, og det image skal vi lige have smadret. Og det synes jeg bare, jeg gør, ved at dukke op. Og det at jeg vandt, viser, at den her konkurrence ikke handler om det, den handlede om i fortiden. Den handler om noget helt andet. Og det er muligt, at hvis man har en sag, så kan man bruge Mr Gay til at få en platform til at tale med en hel masse mennesker. Det synes jeg, er fantastisk.”

– Vi har jo alle sammen fordomme. Viser det, at du måske også havde nogle fordomme om ciskønnede bøsser?
”Helt sikkert! Jeg havde ikke troet, at vi var nået dertil, at en hel masse ciskønnede bøsser siger, at du skal præsentere os. Det er også derfor, at det er meget rørende for mig.”

– Nu kan du så repræsentere Danmark ved Mr Gay Europe i Polen, 4.-12. august. Deltager du?
”Ja, selvfølgelig. Som en del af Mr Gay Europe skal jeg medbringe et projekt. Og det kommer til at handle om, at jeg gerne vil have os til at begynde med at tale om den udskamning, vi oplever internt i LGBT-miljøet. Vi oplever utroligt meget giftighed. Rigtig mange af os tror måske, at vi er de eneste, der får at vide, at vi er dumme og grimme. Men i virkeligheden tror jeg, det er et generelt problem. Også dem, som vi ikke tror bliver udsat for den slags – de unge og smukke – får grimme ting at vide, og det kan give problemer med selvværdet. Derfor skal vi tale om, hvad vi gør ved hinanden, der er virkelig sårende. Hvis jeg kan få den besked ud, så tror jeg, vi kan ændre noget og begynde at se hinanden på en anden måde.”

Gay Shame
Niels Jansen opfordrer alle til at kigge nærmere på hans projekt, Gay Shame, som du kan læse mere om på facebook @gayshamecommunity. Her indsamler han autentiske vidnesbyrd om den udskamning der sker i LGBT-miljøet, og det er ofte tankevækkende udsagn. Alle kan henvende sig via Facebook, og alle henvendelser behandles anonymt og fortroligt. Her er et par eksempler:

“I am a gay man and I met my boyfriend pretty soon after I came out, and we’ve been in a monogamous relationship for 10 years now. I often feel left out of the gay community because it centers around hooking up and having sex, and I don’t really know what that culture is like.”

“I am disabled. I feel that guys often don’t give me a chance when it comes to hooking up. They are afraid to touch me. I think a lot of people miss out of what might be a beautiful experience because of the fear of the unknown.”

“When I was young, before the internet, there was this phone line you could call to have phone sex with other men. I learned very quickly that I had to say I was thin in order for the other callers to like me.”