SAMFUND

Mojn, så er der Pride på sønderjysk – Aabenraa byder sig til

Aabenraa er klar med endnu en Pride. Prideugen er spækket med regnbueoplevelser.
Foto: Aabenraa Pride

Sidste år fik Sønderjylland sin første Pride, da Aabenraa Pride blev afholdt. Succesen har fået arrangørerne til at gentage og i denne uge går det løs igen.

Har du kun lige fået hvilet ud oven på Aarhus Pride, men kan allerede mærke at din krop hungre efter mere Pride kærlighed, så fortvivl ej. I denne uge er Aabenraa dækket i regnbuefarver. Sidste år skabte specielt kirkens deltagelse debat, specielt hos Luthersk Mission Aabenraa vakte det ikke just begejstring, at den lokale Sct. Jørgens Kirke vil involvere sig. Det er simpelthen imod Guds ord, udtalte kredsformand Martin Munk til DR:

“Det bekymrer mig, at Sct. Jørgens Kirke vil involvere sig i priden. I Luthersk Mission Aabenraa anerkender vi forskelligheden, men vil aldrig kunne deltage eller bakke op om et sådan arrangement. Gud har skabt os som mand og kvinde og ikke noget midt imellem”.

Men uanset kritikken, er Priden altså tilbage og jep, kirken deltager igen.

Oliver Rahr Lysholm (han/ham), 23 år, er en af dem, der står i spidsen af den lokale ungdomsafdeling af LGBT+ Danmark, kaldet AURA. De står bag Aabenraa Pride og vi har fanget ham, for at stille et par spørgsmål.

At skabe forståelse og og åbenhed

”I Aabenraa er LGBT+ miljøet stadigt lille. Der er kun AURA, som jo er et tilbud for unge under 18. Så jeg synes helt klart, der mangler et tilbud for det lidt ældre publikum” fortæller Oliver Lysholm, da vi spørger ind til, hvad der er af LGBT+ miljø i byen.

”Vi skaber et værested for unge, hvor det ikke nødvendigvis er tabu belagt at være sig selv, hvis du falder ud for normen. Vi laver en masse sjove og hyggelige ting til vores arrangementer, som vi har hver anden uge i lige uger fra 16 til 19” uddyber han. Foreningen AURA er en forening for unge under atten år, som bryder normer inden for køn og identitet/seksualitet. Et LGBT+ Danmark tiltag, der findes spredt rundt om i landet”.

Med Aabenraa Pride og dets forskellige events, når man ud til alle aldre og dermed breder man regnbuefællesskabet i byen lidt ud.

”Vigtigheden i at deltage og afholde en pride, specielt her i Sønderjylland, er for at normalisere os som ikke passer ind i normen Det er for at vise repræsentation, så queer individer ude i Sønderjylland er tryggere ved at være dem selv og ærlig omkring det.” svarer Oliver Rahr Lysholm, på spørgsmålet om hvorfor det er vigtig med en Pride.

”Generelt vil det nedlægge tabuet og mængden af homofobi ved at normaliserer queer begivenheder som for eksempel Pride I den almindelige danskers hverdag”, tilføjer han.

Et stort samlende program

Aabenraa Pride er arrangeret af AURA. Men det sker sammen med andre samarbejdspartnere som for eksempel: Arena Aabenraa, samt andre foreninger og kulturformidlere. Man kan glæde sig til mange ting i år. Der er Drag show (som næsten er udsolgt) Paraden, oplæg og forfattertalk, AURA åbent hus og  fælles picnic. Hele programmet finder du i bunden af artiklen.

Det er altid et stort arbejde at planlægge Pride.

”Processen har selvfølgelig været stressfyldt, og vores frivillige har job og skole ved siden af. Men vi har fået så megen hjælp og støtte fra de lokale og kommunale, at vi igen i år er mere end klar til Pride. Og vi glæder os” slutter Oliver Rahr Lysholm.

Program:

AURA holder bannerwokshop

Kom forbi NygadeHusets kreaværksted mellem 15 og 18 og lav dit eget banner, få tryk på en t-shirt eller pynt et skilt. Vi står klar til at hjælpe. For 30 kr. i entre er NygadeHuset behjælpelig med symaskiner, tryk, stoftusser, glimmer og materialer til banner og skilte.

Onsdag d. 1.juni, kl. 15.00-18.00. – NygadeHuset.

Entré 30 kr

Foredrag: Velkommen til Bøssedanmark

Nikolaj Tange Lange og Tomas Lagermand, der sammen med Mads Ananda Lodahl og Dennis Agerblad, har skrevet novellesamlingen Bøssedanmark. Bøssedanmark er en stærk novellesamling, som beskriver 20 forskellige bøssers liv, 20 forskellige steder i Danmark.

Torsdag d. 2. juni, kl. 17.00-18.30. – NygadeHuset.
Entré: 85 kr. / 40 kr. for studerende. Tilmelding nødvendig.

Ord & Musik – PrideChurch: Mangfoldighed

Sct. Jørgens kirkes temagudstjeneste: Ord & Musik arrangeret i fællesskab med Aura Aabenraa. Pernille Leeloo, Der deltog i Dansk Melodi Grand Prix 2019, kommer og spiller og hun tager influenzaer/YouTuber/Paradise deltager: Anders Theodor med der vil lave en pre-release af hans første udgivelse. Temaet er Mangfoldighed – og du kan som altid købe en øl i baren, snakke med på temaet og nyde musikken i kirkens smukke rum.

Torsdag d. 2. juni, kl. 19.30 – 21.30 – Sct. Jørgens kirke.

Gratis entré.

Aabenraa Pride – Drag Show

De tre queens, Mizz Privileze, finalist, Danmark Har Talent, Lathisya Adore, Far med Fjerboa på DR1, og Britney Corvette, finalist ved Absalons Dragrace, er klar til at give et brag af et farverigt drag show, der fejrer mangfoldigheden og samtidig giver gode grin.

Showet blander lip sync performances med sjove indslag og slutter med en drag battle extravaganza til alle de bedste pride hits gennem tiden.

Fredag d. 3. juni, kl.  20.00-22.00. – NygadeHuset.
Entré: 140 kr. / studerende 80 kr. Tilmelding nødvendig.

Aabenraa Pride Parade og party

Som en del af Aabenraas Prideuge, vil der igen i år være en parade!

AURA Aabenraa inviterer hele byen, samt alle jer udenbys fra, til at komme og gå med i Aabenraas Pride parade. Alle er velkommen; Børn, unge, voksne, familier, foreninger, klubber m.m.

Paradestart fra Folkehjem kl. 12.00, slut ved Arena hvor der vil være hygge med musik, mad og drikke.

Efterfølgende er der Pride Party på MARLEYS fra kl. 15.30. Der er dømt party og ægte regnbuestemning. Der er udendørs DJ og servering af fadøl og lækre tilbud. Der er rig mulighed for at vise dit Pride outfit frem og give den max gas.

Lørdag d. 4. juni, fra kl. 12.00. – Rundt om i byen.

Pride picnic

AURA Aabenraa inviterer til en hyggelig picnic, for at slutte Prideugen af.

Vi hyggede os rigtig meget med vores picnic sidste pride, og derfor har vi valgt at gentage succesen.

Til Pride-picnic er der mulighed for at snakke sammen med AURAs frivillige og de medbringer en masse udendørsspil og vand. Man medbringer selv sin egen madkurv og tæppe.

Søndag d. 5. juni, kl. 13.00-16.00 – Græsplanen v. møllen foran Brundlund slot.