SAMFUND

Mere strid om Regnbuepladsen

Axel Axgils Plads blev droppet af Københavns bystyre, og nu er Regnbuepladsen i spil. Sagen skal afgøres i Borgerrepræsentationen til februar.

Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune behandlede 21. januar sagen om navnet til den nyrenoverede plads foran Oscar Bar Café og Vartov.

Tidligere var Axel Axgils Plads i spil, men det blev droppet i maj 2013. Til trods for Axel Axgils livslange kamp for LGBT-rettigheder fik politikerne kolde fødder, angiveligt fordi han havde været medlem af en støtteforening for pædofile uden dog selv at være pædofil.

Senere kom Hannah Bjarnhofs Plads op som et muligt navn, opkaldt efter den afdøde lesbiske skuespiller. Men det forslag kunne ikke samle opbakning, hverken blandt politikerne eller hos LGBT Danmark.

Socialdemokraterne afventer

På mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 21. januar blev Enhedslisten, SF og de Radikale enige om, at den ny plads bør hedde Regnbuepladsen. Men heller ikke dette forslag har umiddelbart kunne samle flertal. Derfor kommer sagen op på et kommende møde i Borgerrepræsentationen i februar.

”Vi ville gerne have stemt for Regnbuepladsen, men vi kunne ikke få svar på, hvad det ville betyde for resten af Rådhuspladsen. Vores stillingtagen er derfor skudt til hjørne indtil behandlingen i Borgerrepræsentationen,” siger Jakob Hougaard, der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Socialdemokraterne.

”Som udgangspunkt mener vi ikke, at vi skal ændre pladsens navn, hvis det ikke er nødvendigt. Der er også massiv modstand fra beboerne imod at skifte navn fra Rådhuspladsen. Inden vi tager stilling i den socialdemokratiske gruppe, skal forvaltningen komme med en afklaring af, om pladsen skal skifte navn, og hvor afgrænsningen af pladsen skal være,” forklarer Jakob Hougaard.

I dag er den ny plads formelt set en del af Rådhuspladsen, men efter renoveringen af pladsen har idéen været at ændre navnet på netop den del, som ligger afsondret fra den åbne del af Rådhuspladsen.

Morten Kabell: Pladsen er central for LGBT-miljøets kamp

Den ansvarlige borgmester på området, Enhedslistens Morten Kabell, håber, at Socialdemokraterne ender med at bakke op om at ændre navnet på den ny plads til Regnbuepladsen.

”Det er på tide, at vi hylder det særlige københavnske frisind og kampen for lige rettigheder for seksuelle minoriteter. Pladsen tæt på Rådhuset er oplagt til formålet, da Rådhuspladsen og Indre By er helt central for LGBT-miljøets kamp for frisind og lige rettigheder. Det var her, politiet forfulgte homoseksuelle under den grimme lov i 1960’erne. Det var her verdens første registrerede partnerskab blev indgået. Og ikke mindst er det her, at LGBT-miljøet hvert år i august fejrer den årlige pride,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

Om navnet Regnbuepladsen siger Morten Kabell:

”Lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner over hele verden har taget regnbuen til sig som symbol. Så det nye navn bliver inkluderende for alle seksuelle minoriteter. Navnet vil også gøre det også nemt for turister at forstå symbolikken i vores hyldest til LGBT-miljøet og endnu engang være med til at sætte København på frisindets verdenskort.”

Radikale: Et godt signal

Også de Radikale opfordrer Socialdemokraterne og de borgerlige partier i Borgerrepræsentationen til at bakke op om Regnbuepladsen:

”Vi Radikale synes, det ville klæde København at have en plads, som viser, hvor meget vi vil mangfoldighed her i byen,” siger den radikale Tommy Petersen.

”Med navnet Regnbuepladsen kan København med regnbuen som det internationale fredssymbol og LGBT-symbol signalere mangfoldighed, inklusion og respekt for forskellighed.”

SF ville helst opkalde efter Axel Axgil

SF’s medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Iben Wiene Rathje, havde helst set, at pladsen som oprindeligt foreslået var blevet opkaldt efter Axel Axgil.

”Jeg stillede først et forslag om, at pladsen skulle hedde Axel Axgils Plads. Axel Axgil er personificeringen for den kamp, som der har været for seksuel frihed for homoseksuelle. Derfor havde det været det været det stærkeste navn til pladsen. Han satte sin egen person på spil for sagen, og derfor er historien vigtig at fortælle,” siger Iben Wiene Rathje

”For mig vil pladsen altid være Axel Axgils Plads, også selv om den nu får et andet navn. Regnbuepladsen er dog også et godt navn, som vi i SF bakker op om.”