KULTUR

Meget mere Matador

Skuespiller Nicolaj Cornelius har stor succes med hans one-man-show Fra Skjern til Varnæs. Nærmest et must for fans af serien.
Foto: Pressebillede

O&A anbefaler : ER du fan af Lise Nørgaards og Erik Ballings tv-serie Matador, vil du se på den med nye øjne efter en aften med Nicolaj Cornelius i hans one-man-performance Fra Skjern til Varnæs. Cornelius, der er Danmarksmester i Matador, rejser snart igen landet rundt med historier og anekdoter fra optagelserne af den elskede tv-serie.

Anmeldelser laver vi på Out & About primært om film, musical, teater, ballet med meget mere, der vises og afvikles over en relativ kort periode. Derfor er dette ikke en egentlig anmeldelse. I stedet er det en anbefaling til en god og hyggelig aften med sanger og skuespiller Nicolaj Cornelius. Hen over de kommende måneder, rejser han nemlig igen landet rundt og optræder med sin one-man-performance Fra Skjern til Varnæs. Og ja ganske rigtigt, Danmarksmesteren i Matador, for det er Nicolaj Cornelius, fortæller i sit show historier, anekdoter, og om tilblivelsen af dansk TVs nok største succes til dato, Matador.

I Fra Skjern til Varnæs, tager Nicolaj Cornelius publikum rundt og bag om serien. Han fortæller om forfatteren Lise Nørgaard og om instruktør Erik Balling. Han fortæller nogle af de mange historier, der er om de kendte og ofte elskede figurer, og om de personligheder, de skuespillere, der medvirkede i serien.

En mand, en kommode, og en rejsekuffert

Nicolaj Cornelius er ene mand på scenen. Det hvad enten det er i et kongrescenter, i et teater, eller i et af Danmarks op mod 1.000 forsamlingshuse. Blot med ganske få rekvisitter, deriblandt en kommode, og en rejsegrammofon, levendegør han enkelte scener fra serien.

Alene, høflig og veloplagt, entrerer han scenen med en rejsekuffert. Og når rejsekufferten åbnes, så sker der ting og sager. Kufferten rummer nemlig en mængde rekvisitter fra tv-serien, og når Nicolaj Cornelius tager dem frem, en efter en, viser dem, eller tager dem på, så ved vi som publikum med det samme, hvem han vil fortælle om.

24 afsnit

Vi kender rekvisitterne fra de efterhånden utallige gange, som Matador har været vist på dansk tv. Hvert år vises serien i december måned, for med sine 24 afsnit, passer den perfekt som den faste julekalender, år efter år efter år.
Nu var det slet ikke meningen at Matador skulle have været i 24 afsnit. Det er blot en af mange historier, som Nicolaj Cornelius kommer ind på i hans optræden. En optræden, hvor han tager sig meget kærligt og charmerende af en lang række af seriens figurer. Det alt fra Mads Skjern til grisehandler Larsen, videre over Fede, til tjener Bolt.
Vi kender alle de elskede figurer og alle skuespillerne bag. Men i Nicolaj Cornelius fremstilling af dem, ser vi dem alle i et ofte endnu mere elskeligt perspektiv. Og Nicolaj Cornelius kan sine historier om Matador. Det er jo ikke uden grund, at han er Danmarksmester i Matador.

Seriens karakterer levendegøres

Undervejs i den musikalske fortælling om hele Danmarks TV-serie levendegør Nicolaj Cornelius en række af seriens karakterer. Han rejser fra familie til familie i Korsbæk, samtidig med at han fortæller om sinepersonlige møder, med nogle af de skuespillere, der medvirkede.
Fra Skjern til Varnæs tager udgangspunkt i blandt andet Bent Fabricius Bjerres velkendte toner fra titelmelodien, men også i noget af den anden tidstypiske musik, der blev spillet i serien. Så er du til Matador, til manufakturhandler Mads Andersen-Skjern, Ingeborg, bankdirektør Hans Christian Varnæs, Maude Varnæs, Elisebeth Friis, grisehandler Oluf Larsen, Laurits Jensen, eller Hr Rudolf Schwann, så find et sted nær dig, og oplev Fra Skjern til Varnæs.

Bonusinfo

Nicolaj Cornelius står også bag den anmelderroste forestilling på Gjorslev Slot på Stevns, Kaj Normann og Krigen, og står til sommer i spidsen for Mød mig på Cassiopeia samme sted.

Spillesteder Fra Skjern til Varnæs i begyndelsen af 2023:
Søndag den 8. januar kl. 14.00: Sall Forsamlingshus. Hammel
Fredag den 3. februar kl. 18.00: Nørre Vosborg, Vemb
Tirsdag den 7. februar: Brandbjerg Højskole, Jelling (Ugekursus om Matador)
Onsdag den 1. marts kl. 19.30: Aldershvile Slotspavillon, Bagsværd (Skovpavillonen)
Søndag den 26. marts kl. 15.00: Geværfabrikken, Otterup
Søndag den 23. april kl. 15.00: Smedeværkstedet, Varde
Torsdag den 27. april kl. 18.00: Skomagerkroen, Kirke Hvalsø
Søndag den 30. april kl. 19.30: Taastrup Teater og Musikhus, Taastrup

Billetter finder du her.

Læs også: G*A*Y Copenhagen lukker