SAMFUND

Medfaderskab i regnbuefamilier vedtaget

Borgerforslaget om medfaderskab vedtaget i Folketinget.
Foto: arkivbillede

Det meget omtalte borgerforslag om at anerkende medfaderskab i regnbuefamilier er blevet vedtaget af et næsten enigt Folketing.

Forslaget om juridisk at anerkende medfaderskab blev fremsat som et borgerforslag. På ganske få dage havde forslaget fået de mere end 50.000 støtter, det kræves for at få forslaget fremsat i folketingssalen.

Vedtagelsen betyder at familier med to fædre nu ligestilles med familier med to mødre eller med en mor og en far. Den store opbakning til forlaget kunne man også aflæse i Folketinget. Det var kun løsgængeren Bent Bøgsted og Dansk Folkeparti der valgte ikke at støtte forslaget.

Fremover betyder vedtagelsen at det nu er muligt at blive registreret som medfar og at medfaderskabet giver både barn og medfader en række rettigheder og pligter. Blandt andet har medfaderen pligt til at forsørge sit barn. Barnet og medfaderen har ret til at arve hinanden. Barnet kan få medfaderens efternavn og medfaderen kan få del i forældremyndigheden.

Det vedtagne forslag gør det dog ikke muligt for to mænd at opnå juridisk forældremyndighed. Hvis det skal ske skal der yderligere lovændringer til.

Mere om borgerforslagets betydning finder du her.

Læs også: Ti år med homovielser i Folkekirken