ANMELDELSER

Margrethe leve – Musicalen Margrethe lever – Margrethe længe leve!

Musicalen Margrethe begejstrer med storladen, smuk og dramatisk musik.
Foto: Camilla Winther

Musicalen Margrethe, Mikkel Rønnows Musicals hyldest til hele Danmarks monark, er i den grad lytte- og seværdig: Teksten holder publikum tryllebunden, musikken er storladen, smuk og dramatisk, og skuespillerne leverer i sang og tale en særdeles levende fortalt historie. En historie om det fællesskab hele Danmark har omkring verdens ældste monarki. Og med fokus på de sidste 85 års fælles omdrejningspunkt: Margrethe den II af Danmark.

Det var noget af en opgave Mikkel Rønnow Musicals satte sig for, da de besluttede at lave en helt særlig hyldest til hele Danmarks monark, Margrethe den II af Danmark. En hyldest til 50-års jubilaren og baseret på en idé af forfatter Sune Svanekier: En helt nyskreven musical med nedslag på en række af de skelsættende begivenheder, der har fundet sted i og omkring Margrethes liv. Fra hun blev født som et lyspunkt umiddelbart som 2. verdenskrig var begyndt. Til tronfølgeloven i 1953, der gav tronen til den dengang 13-årige prinsesse Margrethe ved hendes fars død, i stedet for til hendes farbror Knud. Til hun møder manden i sit liv, den franske greve Henri. Videre over at hun overtager tronen efter sin elskede far, da han dør i 1972, og frem til i dag.

Frem til i dag, her godt 50 år efter hun besteg tronen, fik to sønner, prins Henriks oprør mod at være prins, og ikke konge, og nogle af de konflikter, der har været i den kongelige familie. I forholdet til prins Joachim og kronprins Frederik, til prins, senere prinsgemal Henriks udredning for demens, sygdom, død, og tiden for dronningen efter. Om den kærlighed prins Henrik og dronning Margrethe nærede til hinanden, livet igennem. Og det tomrum der efterfølgende har været for dronningen.

Så ja historien handler om Margrethe, men også om hendes følelser, overvejelser, der ligger bag det at være Danmarks Dronning, tjene sit land og sit folk, og fordi der er noget større end en selv.

Og nu næsten fire år efter ideen opstod hos Sune Svanekier, der siden fik hjælp af Lasse Aagaard og Thomas Høg til at skrive musik, sangtekster og supplere historien, og med produktion af Mikkel Rønnow Musicals, har musicalen haft premiere i København. Siden skal den vises i Odense og Århus.

Stående ovation og med rette

Musicalen Margrethe fik med rette lang tids stående ovation ved premieren på Det Kongelige Teater. Mikkel Rønnows Musical har nemlig lejet sig ind på teatret i hjertet af København. Lejet sig ind med Musicalen Margrethe netop på det teater, hvor dronningen selv har haft så mange oplevelser: Dels som nydende publikummer fra hun var lille pige og kom der med sin mor Dronning Ingrid, og sin far Kong Frederik den IX. Men også det teater, hvor hun selv har bidraget utallige gange med scenografi og kostumer til adskillige forestillinger.

Godt set af Mikkel Rønnow Produktions at sætte musicalen om vores dronning op, netop i det hus, hun selv har fejret store triumfer som udøvende kunstner.

Kærligheden og kunsten

For netop kunsten og kærligheden til denne er også et vigtige omdrejningspunkt. For oprindelig ville Margrethe allerede fra barnsben være arkæolog eller kunstner. Hun mente begge dele kunne være muligt, for det lå ikke i kortene, at hun skulle blive Danmarks regent. Det lå ikke i kortene, at hun skulle være hele Danmarks samlingspunkt i den kulturelle historie om verdens ældste monarki. For traditionen bød, at det skulle være den afgående regents ældste drengebarn, der skulle have den rolle. Sådan blev det som bekendt ikke med tronfølgelovens vedtagelse, en vedtagelse der førte til at det skulle være regentens førstefødte, dreng eller pige, der skulle være tronfølger.

Margrethe, Ulla, Xenia, Emilie og ikke mindst Lily

Mikkel Rønnow Musicals har i den grad sikret sig et stjernecast til musicalen: Ulla Henningsen, Xenia Lach-Nielsen, Emilie Groth, Lily Hanskov Aginsky, Peter Schrøder, Kim Hammelsvang, Kristian Boland, Tine Gotthelf, Sebastian Gil Harris, og Morten Lützhøft, for at nævne nogle af de mest fremtrædende.

Som den ældre, vore dages dronning, er Ulla Henningsen, formidabel: Når hun taler, og ikke mindst, når hun bevæger sig. Ja nogle gange må man simpelthen minde sig selv om, at det rent faktisk ikke er den ægte dronning, men en af vor tids store skuespillere, der har påtaget sig rollen. Ulla Henningsen giver i den grad dybde og følsomhed til rollen.

Tilsvarende ikke mindst Emilie Groth som den unge tronfølger. Der er så mange lighedspunkter, at man tydeligt mindes fotos, tv-visninger med mere, af datidens unge tronfølger. Lighedspunkterne er slående.

Og det samme med Xenia Lach Nielsen som mellemste Margrethe.

Her skal så også nævnes det unge stortalent, den kun 13-årige Liy Hanskov Aginsky, der i den grad giver liv og stemme til Daisy. Lily Hanskov Aginsky er et livstykke, på samme måde man fornemmer den unge Daisy var det i sin tid.

Tilsvarende er der stærkt spil på mandesiden. Det ikke mindst som yngste og mellemste Henri, prins Henrik hvor vi oplever henholdsvis Sebastian Gil Harris, og Morten Lützhøft: De agerer og lyder fuldstændig som Prins Henrik gjorde for år tilbage. Mimik, statur, og ikke mindst den franske accent sidder i den grad i skabet hos dem begge!

Også Peter Schrøder matcher og flot prins Henrik på hans ældre dage.

Endelig skal også nævnes Kristian Boland som en kærlig far, og i særdeleshed Søren Bech-Madsen som prins Henriks far, André….uhhh ha, man blev nærmest bange bare af at sidde i salen og se ham folde sig ud. Stærkt skuespil!

Fortællingen vandrer frem og tilbage i tid

Margrethe, såvel musicalen som de forskellige karakterer bevæger sig frem og tilbage i tid. Til tider oplever vi karakteren Margrethe alene på scenen sammen med de personer, der omgav hende til hver tid: Dronning Ingrid, kong Frederik IX, med statsminister Krag, prins Joahim, og kronprins Frederik, med flere, andre gange, oplever vi alle fire versioner af Margrethe, den helt unge prinsesse Daisy, den lidt ældre kronprinsesse, senere som den mellemste, og endelig som den aldrende.

Musikken

Til musicalen er i alt komponeret 32 sange, naturligvis med en række over samme musikalske tema, sådan som det skal være. Hver en komposition, hver en sang, understøtter i den grad historien og dennes forløb, men særegent er at der faktisk var flere rigtig gode ørehængere. Ørehængere at man næsten var familiær med dem, allerede i forbindelse med første afspilning. Ørehængere man også huskede da man gik ud i sommeraftenen.

Aftenen igennem bliver man vidne til mange særdeles smukke fortolkninger af fantastiske sange. Her skal blot nævnes nogle af denne anmelders absolut største favoritter: Nattevind, Tag mig som jeg er, Jeg er klar, En verden i farver, Det der er større end s selv, og så de helt store Et lille lys i mørket, Hjerteøjesten, og Nu er det virkelighed.

Margrethe – Storslået musical med store kompositioner

Margrethe er på alle leder en storslået musical, som i den grad fortjener at få et stort publikum. Der er masser af smuk musik, en godt fortalt historie fra det virkelige liv, der er ægte smerte, og jo vi får vand i øjenkrogen op til flere gange. Men vi får også noget til lattermusklerne, da der er lagt så meget humor, og kærlighed i forestillingen.

6 stjerner – skal ses igen

Jeg så musicalen Margrethe ved premieren og tænker tiden er kommet at invitere hele familien ind og se den. Musicalen er alle pengene værd, hvorfor Out & About ikke tøver med at give seks store stjerner. Tak for sangene, tak for fortællingen, tak for musicalen Margrethe og endelig tak til Margrethe.

Kort om forestillingen

Musical af Thomas Høg, Lasse Aagard, og Sune Svanekier

Iscenesættelse: Mads M. Nielsen,

Dirigent: Mikkel Rønnow

Producer: Mikkel Rønnow Musicals i samarbejde med H.C. Andersen Festival og TOCA Records

Medvirkende;

Dronning Margrethe, ældre: Ulla Henningsen

Dronning Margrethe, mellemste: Xenia Lach-Nielsen

Prinsesse Margrethe: Emilie Groth

Daisy: Lily Hanskov Aginsky

Prins Henrik, ældre Peter Schrøder

Prins Henrik, mellemste: Morten Lützhøft

Prins Henrik, yngre: Sebastian Gil Harris

Kong Frederik IX: Kristian Boland

Dronning Ingrid: Tine Gotthelf

André de Monpezat: Søren Bech-Nielsen

Kabinetsekretær Olufsen: Kim Hammelsvang

Spillested:

Det Kongelige Teater, Gl Scene, fra 23. juni til 13. august

Odeon i Odense 17. -26. august

Musikhuset Aarhus 29. august til 10. september

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Rockstjerne springer ud