SAMFUND

Manu Sareen skal i retten i sag om homovielser

“Kærligheden vandt kampen, da homoseksuelle fik retten til at blive viet,” skriver tidligere kirkeminister Manu Sareen, der er blevet stævnet i en sag om kirkevielser for par af samme køn.
Foto: Brian Kjær Capkan

Det har ingen gang på jord, at Manu Sareen og staten skal i retten for at have indført, at homoseksuelle kan blive viet i folkekirken, mener LGBT Danmark.

“For helvede det er sort!! Jeg skal i retten!!!”

Sådan skriver tidligere Kirkeminister og Minister for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, Manu Sareen, der er blevet indkaldt som vidne i en sag om, hvorvidt det var i strid med Grundloven, da et politisk flertal i juni 2012 besluttede at tillade vielser af homoseksuelle i den danske folkekirke.

Det mener i hvert fald foreningen ‘Med Grundlov skal Land Bygges’, der derfor har indgivet stævningen, der betyder, at tidligere kirkeminister Manu Sareen skal møde op i Østre Landsret i slutningen af marts for at vidne.

Advokat for gruppen, der har stævnet staten, Nikolaj Nikolajsen, forklarer til Berlingske, at  sagsøgerne ser indførelsen af vielsesritualet som et politisk overgreb på et trossamfund.

“Sagsanlægget går ud på, at den her gruppe af mennesker, der sagsøger, mener, at det vielsesritual, der er blevet indført for homoseksuelle i den danske folkekirke, strider mod Grundloven, fordi det er taget på initiativ af det politiske system og ikke af kirken selv,” siger Nikolaj Nikolajsen fra Lou Advokatfirma til Berlingske.

“Nogen har manglet en sag”

Forperson hos LGBT Danmark, Søren Laursen, mener, at sagen har “ingen gang på jord”, men er ikke overrasket over, at en gruppe danskere stadig er vrede nok til at føre en retssag.

“Men jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at sagsøgerne kan vinde den sag og få vielsesritualet for par af samme køn erklæret ugyldigt og Grundlovsstridigt. Det forekommer fuldstændigt utidigt, at sådan en retssag kommer adskillige år efter, at vielser i folkekirken blev tilladt,” siger han til Out&About og fortsætter:

“Men der er måske nogle, der har manglet en sag at kæmpe for.”

Forpersonen føler sig overbevist om, at vielser af homoseksuelle i den danske folkekirke ikke strider mod Grundloven. Han peger, at der altid har været et underligt skisme i Grundloven, når det kommer til styring af folkekirken.

“Grundloven siger, at folkekirken styres ved lov, men den lov har man aldrig lavet. Det giver et værre rod, og i min optik prøver man nu at udnytte den lovmæssige uafklarethed,” siger Søren Laursen.

Manu Sareen skriver på sin Facebookside, at sagen var en sejr for Danmark.

“I kan slæbe mig i retten herfra og til helvede, men det ændre ikke ved, at det var den rette beslutning. Størst af alt er kærligheden!,” slutter den tidligere minister.

 

Læs også: Manu Sareen holdt for nar i Østre Landsret

Se også: Retssag: Homoer i støttedemo for Manu Sareen