Mange homoseksuelle mistrives i Danmark
Politiken har for nyligt sat fokus på, at mange homoseksuelle mistrives. Deres artikler bliver skrevet med baggrund i statistik fra 2000 blandt 8.500 danskere. Vi har interviewet Charlotte Berendt-Poulsen, Cand.psych. og faglig leder på Livslinien for selvmordstruede om problemstillingen. Charlotte har i øvrigt en fortid som ansat ved Sex og Samfund.
Politiken refererer til tal fra en spørgeskemaundersøgelse helt tilbage fra år 2000. Undersøgelsen viste, at hver femte homo- eller biseksuelle kvinde har overvejet selvmord inden for det seneste år. Hver 8. har forsøgt at begå selvmord. Undersøgelsen var i tråd med en undersøgelse fra 2009, hvor CASA lavede en stor undersøgelse blandt homo-biseksuelle og transkønnede, som viste, at unge mellem 16 og 29 år har haft flere gener med angst, nervøsitet og uro end unge heteroseksuelle. Ligesom det nye studie slog fast, at disse grupper har dobbelt så mange selvmordstanker end resten af befolkningen.
Til Politiken d. 5. februar udtaler forperson for LGBT Danmark ,Søren Laursen, sig. Han er ikke i tvivl om, at homoseksuelle mistrives, fordi der stadig foregår diskrimination og stigmatisering i Danmark. De seneste år har medierne haft fokus på lesbiske par i Skive og Mariager, der er blevet chikaneret og truet. Og jævnligt kommer det frem, at homoseksuelle bliver slået ned i Københavns natteliv.
Søren Laursen fortsætter: “Vi ved, at mange ikke føler, de kan være åbne om deres seksualitet. Både frygt for at blive stemplet som “homoen” og for at blive diskrimineret spiller ind.”
Vi har som nævnt interviewet Charlotte Berendt-Poulsen om problemstillingen:
– Hvad råder I generelt homoseksuelle til på Livsliniens rådgivning?
Vi risikovurderer altid vores brugere, som enten kan få rådgivning gennem telefon, chat eller via netrådgivning – om de er lav-mellem-høj eller akut, hvor vores rådgivning bliver tilpasset derefter. Der er forskellige risikofaktorer, som fx om brugeren har en psykisk lidelse, om bruger har et godt netværk osv. Der er mere end 70 faktorer, som gør at man kan være i øget risiko for at begå selvmord – og at være en seksuel minoritet er en del af dem. “Hvis man både er en seksuel minoritet og har selvmordstanker, er det ekstra bekymrende”, fortæller Charlotte.
Vi råder altid brugeren til at fortælle om selvmordstankerne til nogen, da selvmordstanker har det med at vokse sig større, såfremt man ikke får sat ord på dem.
Charlotte tænker, at mange unge som overvejer at “springe-ud” i provinsen flytter til København, hvor LGBT-miljøet er noget større. Det giver mulighed for at møde andre LGBT-personer, men vi ved også, at der kan være en risiko for ensomhed, når man flytter til en helt ny by og væk fra sit sædvanlige netværk.
Vi er ikke eksperter i LGBT-rådgivning men eksperter i forhold til at kunne tale/skrive om selvmordstanker. Det kan vi godt rumme. Hvis en bruger fortæller os, at denne har en problematik i forhold til LGBT-området, vil vi ofte alt efter situationen henvise til fx LGBT-Danmark, LGBT-Ungdom eller Sex og Samfund. Men det er vigtigt, at vi også rummer og anerkender, at det kan være en sårbar situation at opleve sig alene med sin seksualitet og give mulighed for at samtalen kan dreje sig om det.
Det er jo ikke altid brugeren fortæller os at denne er LGBT-person, men vi håber, at vi kan opnå den tillid og tryghed for brugeren efter vi har afdækket den enkeltes situation, så denne har lyst til at “springe ud” for os.
I forhold til tallene Charlotte bliver præsenteret for, så synes hun det er underligt, at Livslinien ikke har flere henvendelser fra LGBT-personer, da der er tale om meget få henvendelser. Man kan derfor håbe, at de henvender sig andre steder.
– Hvad gør I for at klæde jeres frivillige på til opgaven?
Vi holder en temaaften d.11.3. om homo- og biseksuelle og transkønnede, hvor tovholder Julie Breinegaard, som er koordinator i LGBT Danmarks rådgivning og rådgiver på Livslinien, holder et oplæg for Livsliniens frivillige netop for at gøre Livsliniens rådgivere mere opmærksomme på LGBT og den øgede risiko for at blive selvmordstruede.
Julie vil til kurset referere til en rapport fra 2011 (LGBT-Liv: Rapport om behovet for viden og indsatser for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner, 2011. STOP AIDS har udarbejdet denne rapport, som er finansieret af Københavns Kommune og afdækker behovet for indsatser for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner) I rapporten fremgår det, at 16% af LGBT’erne havde haft selvmordstanker inden for det seneste år. Det var over dobbelt så mange i forhold til kontrolgruppen. Desuden nævnes det, at 12 % i lgbt-gruppen havde selvmordsforsøg bag sig, mod 3% i kontrolgruppen.