SAMFUND

Kronprinsesse Mary kæmper for LGBTI-rettigheder

Kronprinsesse Mary taler med pressen efter talen i Europarådet.
Foto: DR / screendump

Kronprinsesse Mary har i en tale i Europarådet lagt vægt på behovet for større accept af ikke-heteroseksuelle seksuelle orienteringer.

Alt for mange mennesker udsættes for had, vold og diskrimination, fordi de har en anderledes seksuel orientering. Det var budskabet fra kronprinsesse Mary, da hun mandag talte for Europarådets parlamentariske forsamling.

”Det kan og vil vi ikke acceptere”, sagde kronprinsessen og understregede, at Europarådet kæmper for LGBTI-rettigheder.

”Seksuelle rettigheder er nogle af de mest kontroversielle, men også nogle af de mest personlige og fundamentale menneskerettigheder, og derfor kernen af menneskelig værdighed og menneskehedens udvikling. De omhandler retten til at tage oplyste beslutninger om de mest grundlæggende aspekter af sit liv – sin krop, seksualitet, sundhed og relationer”, sagde kronprinsesse Mary.

Kronprinsessens besøg hos Europarådets parlamentariske forsamling markerer Danmarks formandskab for organisationen i første halvdel af 2018.

Blandt medlemslandene er flere, som har et markant efterslæb hvad angår LGBTI-rettigheder.

Europarådet er en selvstændig organisation med 47 hovedsageligt europæiske medlemsstater, som blev oprettet efter 2. Verdenskrig for at sikre fred, demokrati og retsstatsprincipper i medlemslandene. Danmark var medstifter af organisationen, der ikke mindst er kendt for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Med talen fulgte kronprinsessen i svigermor Dronning Margrethes fodspor. Dronning inkluderede i sin nytårstale familieformer der ikke nødvendigvis altid består af far, mor og børn.

Eftersom medlemmer af Kongehuset ikke må udtale sig politisk for egen regning er måde dronningens nytårstale, og kronprinsessens tale i Europarådet godkendt af regeringen. Dermed lægger begge taler sig i samme spor som regeringens nylige udmøntning af 25 millioner kroner til LGBTI-området.