ANMELDELSER

Identitet ifølge Identitti

Bøger: Hvad danner vores identitet? Vores seksualitet, hudfarve, politiske standpunkt, familie eller arbejde..? Lige præcis det sætter Mithu Sanyal fokus på i bogen Identitti.

“Identitti” handler om bloggeren Nivedita Anand som styrer bloggen – “Identitti”. Hun studerer på universitet, hvor hun følger professor Saraswati’s lektioner. De handler om kolonisering og racisme, især racisme. Bloggeren er utrolig grebet af undervisningen og æder det hele råt. Lige  indtil bomben springer ‘Saraswati er født hvid’. Spørgsmålet er nu, hvorfor udgive sig for at have en anden farve hud? Hvorfor udgive sig for at have oplevet racisme, hvis man har en hvid hudfarve? Hvorfor har vi de holdninger, som vi har, og kan de ændres?

Bogen skifter mellem tweets, blogindlæg, Nivedita’s udlægning af historiens nutiden og fortiden, og citater både på dansk (oversat fra tysk) og engelsk. Alt sammen med udgangspunkt i bloggerens fascinationen af professor Saraswati.

Præmissen for bogen er meget aktuelt. Det flyver rundt med citater om identitet, og holdninger om, hvad man kan tillade sig. Det gør bogen “lang-håret” med et stort brug af fremmedord og udtryk, som jeg tænker bliver brugt på universitet. Men alligevel har jeg aldrig læst noget som var så interessant, og givet mig så mange nye overvejelser og tanker. Jeg skal klart læse bogen igen, hvor jeg kan slå al ting op. Da de ord og begreber,  jeg slog op denne gang virkelig var en spændende ekstra tilgang til emnet.

Hvad danner os?

Identitet er en svær del af vores tilværelse, for det er som om, vi alle sammen skal igennem en periode, hvor vi ikke ved, hvad som skal danne os, og hvad vi skal være.

“…Nivedita, der havde brugt halvdelen af sit liv på at længes efter netop det (at være hvid) – og den anden halvdel på at ønske sig mørkere, end hun var” side 20

Når du har læst bogen, vil du sidde med følelsen af “hvad var det nu lige jeg mente”. Det er en ret utrolig og fantastisk måde at skrive en bog på. Jeg synes du skal give “Identitti” en chance. Lad dig ikke slå ud af, at det er lidt forvirrende, at der springes i tid uden, at forfatteren giver os et praj om det, for det er en perle af viden og input som Mithu Sanyal har skrevet.

————————————

“Identitti” af Mithu Sanyal er ude nu på Straarup & co.

432 sider

Hvis forskellige holdninger og meninger om identitet har din interesse, så står ‘Straarup & co’ for et arrangement på dokk1 Aarhus i sammenhæng med LiteraureXchange d. 12 juni kl. 19.30. Her kan du overvære forfatteren til ‘Identitti’ Mithu Sanyal i samtale med Naima Yasin og Ingrid Baraka (podcasten ‘A seat at the table’). De vil sammen snakke og diskutere emner som køn, race og identitet. Arrangementet koster kun 65 kr (30 kr hvis du er under 30 år) og foregår på engelsk i lille sal på dokk1.

Identitet er en ting som har betydning for os, men vi er alle røde indeni.

“Jeg er ikke hvid indeni, jeg er rød. Look!” (side 51)

“Identitti” finder du blandt andet her

Læs også: Første homokys på film