SAMFUND

Kommune rækker hånd ud til seksuelle minoritetsgrupper

Morten Normann (SF).
Foto: Morten Normans Facebook

Kommune indfører gratis psykologhjælp for unge. Morten Normann (SF) er opstillet til Folketinget. Han garanterer, at han vil kæmpe kampen landspolitisk, hvis han bliver valgt ind.

Lyngby-Taarbæk Kommune har besluttet, at det fremover skal være gratis at få psykologhjælp, hvis man bor i kommunen og er under 25 år. Forslaget vil få stor betydning for seksuelle minoriteter mener SF’s Morten Normann, der har formandsposten i Børne- og Ungdomsudvalget og er viceborgmester. Han har stillet forslaget, og han er selv homoseksuel.

-Hvorfor har du stillet forslaget?

“Alle tal viser, at selvmordsovervejelser og psykisk sårbarhed er mærkbart mere udbredt blandt seksuelle minoritetsgrupper – især i ungdomsårene. Vi ved samtidig, at rigtig mange unge vælger psykologhjælpen fra selvom de har ondt i sindet. Årsagen til at det vælges fra er, det er enormt dyrt. Derfor er den her beslutning guld værd for rigtig mange unge i Lyngby-Taarbæk, som jo er en universitetsby med et utal af kollegier osv.” siger Morten Normann (SF) og fortsætter:

“Brugerbetaling diskuteres jo meget i den offentlige debat. Nogle vil have mere, andre mindre. I Lyngby-Taarbæk har vi nu sagt klart, at vi vil uligheden i sundhed blandt unge til livs. Brækker du benet er det gratis, men indtil nu har det kostet kassen, hvis du knækker psyken. Det er hamrende unfair. Jeg vil gerne slå fast, at jeg mener brugerbetalingen burde afskaffes for alle aldersgrupper, ligesom jeg mener at der burde være en landsdækkende løsning. Men det her er en start. Jeg har kæmpet for det her i lang tid. Nu er det endelig lykkes. Jeg er så glad på de unge Lyngby-Taarbæk’eres vegne”

-Hvordan kan det være, at I ikke gør det indtægtsbestemt, så de unge der kan, måske har et godt betalt arbejde, selv betaler for deres psykologhjælp. Er det ikke rimeligt, når der er tale om skatteborgernes penge?

“Det her er en smaddergod sag, og et godt formål at bruge skatteborgernes penge på. Vi investerer jo i, at færre psykisk sårbare unge efterlades uden støtte. Jeg betaler for renoveringen af vejene, selvom jeg ikke har bil. Andre betaler for at vi har en lige adgang til folkeoplysning – bibliotekerne – selvom de aldrig har sat sine ben der. Det er jo kernen i det fællesskab vi har i de danske kommuner. Dét er jeg fan af. Af samme grund mener jeg, at brugerbetaling på sundhed – indtægtsbestemt eller ej – er forkert. Adgangen til sundhed bør ikke gradbøjes. Den bør være universel. Og vi har jo rent faktisk også et progressivt skattesystem, hvor byrdefordelingen er fair. Jeg synes det er rimeligt, at når vi betaler den høje skat vi gør, så skal alle også have gratis adgang til sundhed. Jeg håber at psykologhjælpen på sigt kan blive gratis i hele landet og for alle aldersgrupper. Det her er en start. Bliver jeg valgt i Folketinget – så vil jeg kæmpe for den store model.”

Ordningen starter op allerede fra 1. september 2015 og kommer til at lægge i kommunens såkaldte åbne rådgivning, hvor der vil blive ansat en psykolog, som alle unge under 25 kan henvende sig til. Hvis de ikke kan få støtten gratis et andet sted, har de krav på støtte fra kommunen.

 

Læs også: Homopolitiker trækker sig som viceborgmester

Se også: Morten Normann Jørgensen