Kom tæt på en queer og verdenskendt kinesisk fotograf i en ny ekstraordinær forestilling

Ren Hang in Peace R.H.I.P.
Foto: Pressebillede

Der er lagt an til en særlig og intim portrætfortælling om den afdøde kinesiske kunstfotograf Ren Hang, når udstillingslokaler agerer scene efter lukketid.

Når lyset slukker og det ordinære publikum er taget hjem fyldes Fotografisk Center i Kødbyen, og senere Galleri Image i Århus, snart med en særlig multi performativ forestilling. Kunstnerens egen poesi, fotografi og blogtekster danner ramme manuskriptet, der også byder på monologer og har fået titlen R.H.I.P (Ren Hang in peace).

Kinesisk normbryder

Det bliver efter alt at dømme en kropspositivistisk queer-fortælling om en kunstner, der kæmpede med svære psykiske diagnoser og kinesiske censurregler, og som endte i selvmord i 2017.

Ambitionen for Ren Hang var blandt andet at vise omverdenen at kinesere ikke blot er maskiner. En strømlinet masse præget af et totalitært styre. Kinesere har også kroppe, seksualitet og personlighed.

Ren Hang var selv queer og på alle måder normbrydende for Xi Jingpings fortælling om det moderne og succesfulde Kina. Det har dog ikke været lige let at udkomme med kunst, der beretter om andet end glasbilledet. Hvem vil trykke nøgenbilleder i Kina og hvordan tager man selv samme fotografier i det offentlige rum uden at få både politiet og medborgere på nakken?

Kinesiske ghost stories

Idéen og manuskriptet er skabt af Gritt Uldall-Jessen og Jimbut Jun Feng og Johan Sarauw har stået for iscenesættelsen.

Om forestillingen siger Sarauw:
I forestillingen kommer vi til at arbejde mellem flere visuelle og tekstlige spor. Vi har et biografisk researchbaseret spor, der bygger på interviews, artikler og film med Ren Hang. Der er et mere mystisk og gådefuldt spor, der bruger elementer af kinesiske ghost stories, der arbejder mere underbevidst og magisk. Vi har et performance spor, der sætter legen i Ren Hangs iscenesatte billeder fri og et poetisk spor inspireret af hans digtning.

Jeg håber at vi kan skabe en forestilling som giver publikum et levende og dybdegående kendskab til Ren Hang som fotograf og som skrivende og tænkende menneske.“

I Out and Abouts ører lyder “R.H.I.P” som Falk Richters “Pride”, der under World Pride blev opført i Skuespilhuset, møder Robert Mapplethorpe – blot i 2010’ernes Kina. Med andre ord synes potentialet enormt og unikt, og noget vi vil anbefale at holde øje med.

Forestillingen kan opleves

Fotografisk Center i København: 28. marts – 9. april 2022
Galleri Image i Århus: 22. april til 28. april 2022

Spilletider og billetter finder du her.

Læs også: Rost Disney-serie får prominent homopar