ANMELDELSERKULTUR

Kom frem i lyset

Christen Købke- parti af afstøbningssamlingerne på Charlottenborg ca. 1830.

Julegaveide: Mikael Wivels bog “Lommer af lys – Det eksistentielle spor i dansk kunst” er et flot værk om kunstnerne bag kunsten.

Kunsthistorikeren, Mikael Wivel, har beriget verden med endnu en bog om det, der optager mange af os: Den gode kunst. Det har han gjort før, og atter gør han det med stor indsigt. Smukke billeder og et sprog, der får en til at indtage bogen som en yndet dessert. En lille bid ad gangen.

’Lommer af lys’ med undertitlen ’Det eksistentielle spor i dansk kunst’ er således ikke en sammenhængende historie om eksistentialismen i dansk kunst. Det er mere en samling små noveller om personerne bag nogle af de største danske kunstværker inden for maleri, grafik og tegning. Bogen starter med et digt af Inger Christensen. Herfra er bogens titel taget med henvisning til den oplysning Wivel serverer for os i små lommer af den danske kunsthistorie. Alle de oplagte kunstnere er med – lige fra Abildgaard til Ærtebjerg – med nøje udvalgte billeder. Dertil har forfatteren valgt at tage en generøs håndfuld af kunstnere med, der ikke lige ville blive inkluderet i en traditionel kanon fra Parnasset.

H.C. Andersen er med

Hvis man har læst forfatterens 15 år gamle værk, Dansk kunst i det 20. århundrede, vil man tydeligt kunne se, at han har sine yndlinge. Deres særstatus er ikke altid retfærdiggjort. Ej heller altid berettiget. Hvorfor skal Storm P. og H.C. Andersen partout med i værker om dansk kunst? En enkelt note om deres indflydelse i samtidens samfundsreflektion ville være mere passende. Og alt rigeligt.

Homoseksuel drivkraft

Der er nok ingen tvivl om, at en del kunstnere gennem tiden har været homoseksuelle. At det har været med til at drive deres kunstneriske kræfter frem i lyset. Wivel nævner dog ikke homoseksualitet et eneste sted. Selv om det mere end noget andet er en klassisk eksistentiel problemstilling. Især i de tidligere århundreder med kriminalisering og stigmatisering. Den kendte danske, homoseksuelle kunstner Kristian Zartmann får ingen som helst omtale i bogen, men dog er både Edvard Weie og Jens Adolf Jerichau, der også havde sex med mænd, beskrevet – uden at nævne seksualiteten.

Edvard Weie.

Jeg tænker, jeg er til

Imidlertid skal det ikke smudse det overordnede indtryk til; det er en smuk, interessant og meget berigende bog, Wivel har skrevet. Man kan mærke kærligheden til kunsten, til kunstnerne og til værkerne. Man får hjælp til billedfortolkning og bliver fodret med anekdoter fra samtiden og fra de enkelte kunstneres liv og indbyrdes samspil. I starten er eksistentialismen det altoverskyggende tema, men fokus bliver lidt uskarpt længere fremme i bogen – som om fortælleriveren løber lidt af med forfatteren. Ind imellem får man den tanke, at Wivel mener, alt er eksistentielt. Nuvel, en fri fortolkning er vel kunstkenderens iboende ret, men det kan godt af og til virke, som om nogle af kunstnerne og deres værker bliver presset ned i et forudbestemt format for nu at få kunsthistoriens helhed i hus.

Wivel tygger på sine ord, til de smager rigtigt. Et af bogens fremhævede citater er knytte til maleren L.A. Rings værk, ’Ung pige, der ser ud ad et tagvindue’ lyder, som følger: ”…vi aner de elektriske gittermaster, der er fæstnet til deres rygninger. En ledning fra en af dem stryger forbi pigens øje og videre ud i det ukendte. Som en ridse i himlen eller en tanke i flugt.”

Coffee-table bog

Bogen har alt, der skal til for at være en rigtig coffee-table book; den er af høj kvalitet både i ord, billeder, papir og indbinding – og samtidig kan man bruge den som opslagsværk om dansk kunst i en dertil passende konversation i salonen. Blot er det en skam, at Wivel har valgt at sætte et ret diskret – om end velmalet – værk af kunstneren Valdemar Schønheyder Møller på forsiden i stedet for et af de omkring 100 andre gode værker. Billedet passer ganske vist til titlen, og bogen slutter desuden med et i form og stil korresponderende værk af Olafur Eliasson, men selv om denne feinschmecker detalje er påskønnet, ville et mindre diskret valg have gjort bogen mere indbydende.

Mikael Wivel har med ’Lommer af lys’ kreeret et særdeles læseværdigt værk, der vil skabe glæde hos mange med interesse for dansk kunst og kunstnere – også når julens lys er slukket.


Lommer af lys. Det eksistentielle spor i dansk kunst. Af Mikael Wivel, 220 sider, illustreret. Strandberg Publishing, kr. 349,95.

Bogen finder du her.

Læs også: Postkort fra Femø