Dansk HOMO-Historie

Køb af ejendommen Åbenrå 33 og 33A (1966)

Restaurant Lille Rosenborg, Åbenrå 33, skiftede i 1967 navn til Pink Club og var i weekenderne diskotek for Forbundet af 1948’s medlemmer.
Foto: Bert Svalebølle

Efter at “Forbundet af 1948” gennem mange år ved salg af de såkaldte byggemærker, have oparbejdet en mindre formue i den støttefond, som var blevet oprettet til formålet tilbage i 1951, blev forbundet i foråret 1966 i stand til at købe ejendommen Åbenrå 33 og 33A, som skulle være et fristed for bøsser og lesbiske.

Bland andet havde Helga Jepsen også kaldet “Jeppe” i mange år, personligt solgt mange af de såkaldte byggemærker. Jeppe var en meget bestemt dame og mange blev mere eller mindre påtvunget at købe byggemærkerne.

Da formuen i byggefonden ikke var helt nok til  købet Åbenrå 33 og 33A, havde et medlem lånt Forbundet 10.000 kroner.

I ejendommen lå også restaurant Lille Rosenborg, som forbundet rådede over til sine medlemmer fredag, lørdag og søndag aften.

Da den fik ny restauratør i sommeren 1967 fik den navnet Pink Club.

“Forbundet af 1948” havde fortsat fredag, lørdag og søndag aften, og på disse aftener kunne der danses, men da restauratøren også tillod dans de øvrige aftener, greb Bevillingspolitiet ind.

Bevillingspolitiet forbød også at der danses på Forbundets klubaftener. Forbundet gjorde politiet opmærksom på, at man havde danset i snart 20 år og derfor ville sidde et sådant forbud overhørig.

Politiet opgav at anlægge sag og godkendte dans, når Forbundet lagde navn til.

Fra november 1967 blev der åbnet for forbundets medlemmer alle dage og forbundets medlemstal steg fra ca. 600 til 2800.

NB: I 1973 blev det endeligt tilladt for mænd at danse sammen offentligt. Før den tid måtte den slags kun foregå i foreningsregi, da man mente mænds dansen med hinanden på offentlige steder var stridende mod orden og sømmelighed.

Læs også: Tilladt for mænd at danse sammen offentligt (1973)

I ejendommen blev der etableret bibliotek, rådgivning og PAN-Information.

For de medlemmer der føler sig blæst ud af musikken i Pink Club, lejede forbundet i 1967 sig i ind i Lumbyes Selskabslokaler i Allégade på Frederiksberg (ved siden af “Intime”). Her var der klubaftener og dans, for de lidt ældre og for dem der ikke var til den vilde musik på Pink Club. Det var “Jeppe” der sad i døren og strengt sørgede for at alle der kom ind havde medlemskort, derfor blev den også kaldt “Jeppes Club”.

Ejendommen i Åbenrå 33 blev senere udstykket i ejerlejligheder og forbundet købte i sommeren 1970 restauranten Maritime der lå i Nybrogade 28, her åbnede man den første PAN Club, der fungerede ved hjælp af frivillig arbejdskraft frem til lukningen i slutningen af 1979.

Læs også: Pan Club i Nybrogade (1970)

I 1976 købte forbundet ejendommen i Jægergårdsgade i Århus, hvor der også blev indrettet en PAN Club og mødelokaler.