Dansk HOMO-Historie

Pan Club i Nybrogade (1970)

Nybrogade 28, hvor den første Pan Club åbnede i 1970. Om sommeren var der også udendørs café og selv om mange ikke var åbne om deres seksualitet dengang, så var den alligevel godt besøgt på en varm sommerdag.

Pan Club København var i mere end 30 år en institution i homo-miljøet, her var mange bøsser og lesbiske enten sprunget ud eller havde mødt deres første kærlighed, derfor havde mange en anden følelse for Pan Club end bare som et diskotek.

Historien om Pan Club København starter tilbage i 1967, da Restaurant Lille Rosenborg i Åbenrå 33, skifter navn til Pink Club og i weekenderne var diskotek for Forbundet af 1948’s medlemmer (i dag LGBT Danmark). Fra november 1967 blev Pink Club så åbnet for forbundets medlemmer alle dage og forbundets medlemstal steg fra ca. 600 til 2800.

1970 – Den første Pan Club

I 1970 nåede Forbundet af 1948 et rekordhøjt medlemstal på 2850, og i København tænkte man stort. I 1970 købte man restaurant Maritime i Nybrogade, hvor et nyoprettet aktieselskab stod for driften af selskabslokalerne og af Forbundet af 1948’s første Pan Club, som åbnede 10. juli 1970.

Nybrogade 28, var i 3 etager, i den nederste etage var garderobe, bar og et lille dansegulv, om fredagen var der kun adgang for kvinder i underetagen, vi bøsser kunne dog ”få lov til” at stå i baren eller være DJ, når det ikke var muligt at finde lesbiske til de poster, da de hellere ville score, men man skulle ikke se for meget på de lesbiske, så røg man ud. På 1’sal var det store dansegulv og 2 barer, overetagen var til afslapning, her kunne man flyde ud i store velour sofaer, fyre en fed, eller hygge sig med ”prinsen” i de halvmørke lokaler.

Den øverste etage fungerede også som selskabslokale under navnet Restaurant Maritime, som man kunne leje til private selskaber med bar og betjening, hvis man også købte middag eller natmad, var lokalet gratis.

Forbundet af 1948 intensiverede markedsføringen. Bemærk at man stadig er De’s i annoncen der er fra november 1971 og bragt i homo-magasinet Coq.

 

Nye steder kom til

Stedet løb hurtigt ind i en række kriser, især efter at der i 1971 kom konkurrence fra Gay Club Copenhagen i Studiestræde og i 1973 fra Madam Arthur i Lavendelstræde.

Læs også: De første homobarer og mødesteder i København

Konkurrencen betød at Forbundet af 1948 efter en tid ikke længere havde råd til lønnet personale. Så med kun få lønnede ansatte fungerede Pan Club indtil januar 1980, hovedsagelig ved hjælp af medlemmers frivillige arbejdskraft til dørvagter, garderobe, barer, restaurant og musik.

De frivillige

De frivillige fik en bon på en øl eller vand pr. time man have været på vagt, som men så kunne bruge i baren. Men mange af gæsterne påskønnede også de frivilliges indsats, så det skortede ikke med drinks og andre drikkevarer til dem der var på vagt fra gæsterne, det var også en måde at score dj’en eller bartenderen på.

Der var frem til 1973 kun adgang for medlemmer af Forbundet af 1948 (i dag LGBT Danmark), det var dengang nemlig ikke tilladt for mænd at danse sammen offentligt. Derfor måtte den slags kun foregå i foreningsregi, da man mente mænds dansen med hinanden på offentlige steder var stridende mod orden og sømmelighed. Først i 1973 blev det endeligt tilladt for mænd at danse sammen offentligt.

I starten af 1980 standsede Forbundet af 1948 driften af Pan Club i Nybrogade og man købte store dele af ejendommen Knabrostræde 3 i København.

 

Kilder: Out&About og Kaj Erik Nielsen (Zaurits-Bureau).