Kinky Boots, Lola, og Silas Holst, sætter fokus på retten til at være præcis den, man er

Silas Holst får lov at afprøve sit talent som Lola i Kinky Boots i tårnhøje røde lakstiletter.
Foto: Henrik Sieben

Kom meget gerne i drag, lyder opfordringen fra Silas Holst forud for premieren på Det Ny Teaters opsætning af Kinky Boots. Silas Holst har, når han går på scenen i rollen som drag-artisten Lola, brugt mere end et år på forberedelserne.

Det vil være vidunderligt, hvis publikum tager præcis det tøj på, som de har lyst til at bære, når de kommer ind og ser Kinky Boots. Om det er drag, læder, eller noget helt andet, så vil det være fantastisk at stå på scenen og se, at der blandt publikum også sidder 20 drags eller lædermænd. Sådan lyder det fra skuespiller, sanger, revystjerne, forfatter og tre gange vinder af Vild med dans, Silas Holst.

Silas Holst spiller ved Det Ny Teaters opsætning af den prisbelønnede musical Kinky Boots drag-artisten Lola. Han kryber selv i røde 18 centimeter højhælede lakstøvler i forestillingen: – Kinky Boots handler om mangfoldighed og retten til at være præcis den, man er. Derfor vil det være fedt og helt i forestillingens ånd, hvis vi skal spille for ”en blandet landhandel” af publikum. Det vil være 100 gange sjovere at spille for alle kategorier af publikum, for diversitet er frem for alt kodeordet i forestillingen. Så ja skønt, hvis der er drags, der gider bruge 3 timer på at ”dulle sig op”, inden de kommer ind i teatret.

Forberedt sig i mere end et år

Selv har Silas Holst været i gang med forberedelserne til rollen i over et år. Blandt andet har han gået til ekstra sangundervisning i mere end 56 uger, da vokalen hos Lola ligger en tone højere end den, Silas normalt synger. Derudover har han i lang tid hjemme – stavret rundt i højhælede støvler, som han selv formulerer det, ligesom han har haft ekstra hjælp fra en af Danmarks førende drag-artister, Tinus de Schunard, for at ramme dragmiljøet så præcist som muligt:

Dragmiljøet er relativt nyt for mig, og dermed også i den grad relativt nyt territorium. Det også uden sammenligning den rolle, jeg har forberedt mig mest på i min karriere.

Silas fortæller videre, at han er vant til at spille roller som førsteelsker: – Johnny, Danny, Tony og hvad de nu alle sammen, der ender på y, hedder, og hvor alle figurer er iført læderjakke. I rollen som Lola skal jeg favne det stik modsatte, pg skal finde egne feminine værdier. Derfor er det et ret grænseoverskridende prøveforløb, jeg er i gang med. Samtidig skal jeg spille homoseksuel, og det kan jeg også godt mærke gør noget ved mig. Jeg vil så gerne favne rollen, og LGBT+ miljøet, som jeg selv er del af, bedst muligt.

Rollen som Lola er vanvittigt givende og med til at give en høj grad af selvtilfredsstillelse. Ikke mindst fordi jeg altid har været draget mod den del af verden. Som barn var jeg altid jaloux på pigernes mange muligheder for tøj, og for at meje sig ud. Vi drenge havde jo bare jeans og kondisko. Samtidig, fordi jeg var sportsdanser, skulle jeg hele tiden finde det maskuline frem, og dermed gemme det lidt feminine væk.

Derfor synes Silas også, at det er helt fantastisk, at han i en alder af 38-år får mulighed for at dykke ned i noget, han altid har længtes efter:

“Det at beskæftige mig med dragmiljøet har da også fået betydning for min egen garderobe, der nu indeholder tøj, som ikke tidligere har hængt der”.

Går all in

I forberedelserne til Kinky Boots har Silas Holst valgt at gå all in og at give den fuld skrue:

“Derfor begyndte jeg med at se RuPaul drag race, har været til mange dragshows, og som nævnt fået undervisning af Tinus. Jeg har fundet fascination af dragverdenen, for der er så meget dybde og så mange lag i det at udleve og turde være den man er. Og det er der noget ualmindelig smukt i”.

Silas Holst afviser dog en dag at møde til en teaterpremiere generelt som drag:

“Men jeg vil nok engang imellem være iført høje hæle, for det kan bare noget. Det er flot, feminint, og samtidig ekstremt maskulint for mig”.

Drag er meget oppe i tiden

Silas Holst har også set udsendelsen om Danmarks yngste dragqueen Jeppe:

“Hold kæft hvor var de udsendelser fantastiske. Selv er jeg vokset op i et fordomsfrit miljø med nogle meget stærke kvinder, men tænk sig så velsignet Jeppe er med sådanne fantastiske forældre, en skøn skole med accepterende lærere, og nogle vidunderlige rummende klassekammerater. Især husker jeg, da Jeppe fortalte klassen om at være drag. Derpå spurgte en af hans klassekammerater – hvorfor valgte du navnet Roberta. Da tænkte jeg, hold op, hvor er der sket meget godt siden jeg gik i skole. Og heldigvis for det”.

Der males med den store pensel

I den forbindelse nævner Silas Holst, at alting er oppe i tiden og vende, at der tales om mange ting, der ikke tidligere kunne siges, og at der ligesom i Kinky Boots bliver malet med de helt store pensler:

Det er kun strålende. Jeg er nemlig sikker på, at det ender med, at alle ser verden på en helt ny måde, hvilket der kan være noget smukt i.

Silas Holst medgiver, at det måske engang imellem kan blive for meget for hr. og fru Danmark.

“I øjeblikket tales der ikke kun om mænd og kvinder, sort og hvid, homo og straight. Alle kontraster og minoriteter er oppe lige nu og råber vagt i gevær. Det skal vi udnytte, for tiden er til det. Jo det kan blive for meget, men det er vigtigt, at det fylder præcis så meget, at mine børns generationer og generationen mellem mig og mine børn stopfodres med det, så det også bliver en del af en fuldstændig naturlig verden for dem”.

“Derfor blev jeg også dobbelt glad, da min søn en aften hvor jeg fortalte ham, at han var en dejlig dreng replicerede – far du er meget smuk som dame. Da tænkte jeg, at vi har ramt noget af det rigtige”, slutter Silas.

Og dermed er scenen sat for Kinky Boots, der har premiere på Det Ny Teater torsdag den 10. februar og spiller frem til søndag den 1. maj 2022.

Silas Holst spiller drag i tårnhøje hæle i succesmusicalen Kinky Boots. Foto: Det Ny Teater

Kort om forestillingen

EN FEST PÅ HØJE HÆLE

Kinky Boots – en fest på høje hæle er en feelgood-musical om venskab, kærlighed og om at overvinde fordomme. Varmhjertet og morsom.

Charlie, der er arving til en skofabrik, kæmper for fabrikkens overlevelse. Hjælpen kommer uventet da han møder den flamboyante natklub-artist og drag queen Lola. Sammen beslutter de at producere ”kinky boots” – glitrende og meget højhælede støvler til mænd. Så sker der noget!

De to meget forskellige mænd opdager, at de har mere tilfælles, end de nogensinde havde forestillet sig. En skøn livsbekræftende fortælling om at skifte – ikke bare sko – men også tankesæt for at skabe noget unikt sammen: Kinky Boots og et særligt venskab.

Kinky Boots har vundet det hele: Tony Award og Olivier Award for bedste musical og sågar Grammy Awards. Den dynamiske og iørefaldende musik er skrevet af pop-ikonet Cyndi Lauper, der i firserne fik en hel verden til synge med på sange som: Girls Just Want to Have Fun, True Colors og Time after Time.

Handlingen i Kinky Boots er baseret på den britiske film af samme navn. En af Broadways største musicalsucceser de sidste 10 år, der nu får Danmarkspremiere på Det Ny Teater.

Medvirkende, blandt andre:

Charlie Price – Lars Mølsted

Lola/Simon – Silas Holst

Lauren/Monica – Isa Andersen

Nicola/Nikoline – Harriet Breienholt

Don – Rasmus Fruergaard

Pat- Mette Ladekarl

Trish- Ann Farholt

George- Kim Hammelsvang

Harry- Martin Skriver

Mr. Price- Sebastian Harris

Mr. Simon- Henrik Lund

Angel- Morten Daugaard

Angel- Lasse Dyg

Angel- Oliver Poulin

Angel – Patrick Svingholm Terndrup

Angel- Paul James Rooney

Angel- Søren Torpegaard

Kinky Boots spiller på Det Ny Teater fra torsdag den 10. februar og frem til søndag den 1. maj 2022. Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Tennisstjerne spiller med regnbuesnørebånd i Australian Open