KULTUR

Kai Normann ”genoplives” igen i historiske rammer på Gjorslev

4 stjerner gav Out & About sidste sommer til forestillingen Kai Normann og Krigen – flugten fra Gjorslev. Nu får den anmelderroste og prisnominerede forestilling repremiere i de historiske rammer, hvor virkelighedens drama udspillede sig under 2. verdenskrig.

Oprindelig var det meningen at forestillingen Kai Norman og Krigen – flugten fra Gjorslev´, skulle spille fire gange sidste sommer på Gjorslev Slot. Imidlertid tog såvel anmeldere som publikum godt mod forestillingen: Derfor blev antallet af forestillinger mere end fordoblet.

Dengang var der flere, der gik forgæves efter billetter. Skuespiller Nicolaj Cornelius, der har produceret forestillingen i samarbejde med Gjorslev, har derfor besluttet at opføre forestillingen yderligere et antal gange.

Derfor har den prisnominerede forestilling repremiere den 20. maj og spiller udvalgte dage frem til 11. juni i Rosensalen på Gjorslev Slot.

Forestillingen er baseret på virkelige hændelser under 2. verdenskrig. Nemlig i en periode frem mod krigens slutning, hvor danske modstandsfolk gjorde deres bedste for at genere den tyske værnemagt. En periode, hvor Kai Normann og hans hustru, skuespillerinden Ellen Gottschalch, skjulte jøder for tyskerne i deres hjem. Men også en periode, hvor modstandsfolkene led tab. Således også Ellen Gottschalch, der mistede den ene af sine to sønner.

I stykket beretter Kai Normann Andersen, spillet af Nicolaj Cornelius, om sine bekymringer med at skjule jøderne for tyskerne. Han fortæller om Povl Henningsens (PH) problemer med at få de absolut ikke tyskvenlige tekster godkendt. Men også om, hvordan han sammen med Ellen Gottschalk i al hast også selv må flygte til Sverige. Det sker da rygtet går om, at tyskerne vil arrestere de danske revyfolk.

De særlige sange

Historien er spændende blandt andet fordi den fortæller om en tid, hvor Kai Normann Andersen komponerede nogle af bedste melodier i sin karriere til PHs tvetydige tekster. Den meget sigende Man binder os på mund og hånd, den meget smukke I dit korte liv, og endelig den mere ”festlige” Jeg gir mit humør en gang lak, fremføres under forestillingen.

Sangene blev i sin tid fremført af datidens store stjerne Liva Weel, mens de i Kai Normann og Krigen fremføres af Kai Normann Andersen i skikkelse af Nicolaj Cornelius.

I Out & Abouts anmeldelse lød det blandt andet: Stykket er fint og velkomponeret, og det krydres ekstra, når Nicolaj Cornelius synger de tre tidligere nævnte sange. Det sker med følelse og empati, og som publikum bliver man revet med af historien, sådan som den fremføres.

Billetter finder du her. 

Læs også: Kabareten ”ButtStuff” rammer Bøssehuset