ANMELDELSER

Nova Duh brillerer i ufærdig queer-cabaret

Nova Duh skinner i ufærdig kabaret på Literaturhaus.                                                      Foto: The Lords´s Projekt

På Literaturhaus på Nørrebro kan man for tiden opleve den karismatiske performer Nova Duhs i Queer Cabareten ”The Disappeared”. Det handler om forfølgelse, vold og overgreb på queer-personer i et diktatorisk regime.

“The Disappeared” er bygget over den sande historie over en queer kunstners rejse fra Chile til Danmark via Mexico. En nødvendig rejse for at genvinde deres stemme efter at være blevet berøvet både frihed og identitet.

Som publikum står man op og følger Nova Duh, der bevæger sig rundt i teaterrummet. Allerede fra starten får Duh sat den helt rette kabaretstemning. Fuld af erotik og æggende bevægelser til de stærkt pumpende musikrytmer, der understreger stemningen.

Selvom kabaretens tema er af den mere alvorlige slags formår Nova Duh fra starten at indfange folk, og står klart som rummets midtpunkt. Og der lægges hårdt ud med et inciterende stripshow. Her viser Nova Duh at han/hun/de kan deres metier. Der er fuld kontrol over kroppen, der for hver bevægelse bliver mere og mere nøgen. En scene, der handler om at føle sig usikker på både seksualitet og krop. Vel nok kabaretens stærkest.

Mere struktur

Uden at fornærme nogen, er Nova Duh ikke i besiddelse af den største sangstemme. Derfor halter det noget med at få budskabet helt ud, når Duh kommunikerer via sang. Det hjælper så heller ikke på sagen, at lyden ikke er den bedste. Så sangteksterne og deres indhold går tabt og overdøves af musikken.

Forestillingen er delt op i tre akter. Det giver kabareten et godt flow og publikum har mulighed for at skifte rundt i salen. Men jo længere vi når hen virker kabareten mindre struktureret og bearbejdet. Specielt når man så også vælger sange på spansk. Her blev en del hægtet af på denne aften. At det handlede om homofobi, nåede denne anmelder dog at opfatte. Det hedder på spansk “homofobia”.

Fordi man bruger hele rummet er det svært at tage det hele ind. De mange projekteringer på bagvæggen af både billeder og tekst, kan være svære at tage ind og kommer til at give mere forvirring end at understrege kabaretens tema. Her kunne der med stort held være dosseret mere tilbageholdent.

Overordnet fremstår kabareten ufærdig. Det er synd for Nova Duh har absolut formatet til at bære en sådan forestilling. Det kan ikke blive til mere en tre stjerner denne gang. Dertil er manuskriptet alt for tyndt og giver Duh alt for lidt at arbejde med.

“The Disapeared ” spiller frem til 11. juni.

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Bedste Cirkusrevy i årevis