SAMFUND

Jeg er sgu homo

Lesbisk synlighed: Min cykel betyder frihed og forstærker min identitet som lesbisk.

Af Pernille Rübner-Petersen

Rikke Nedergaard, 46 år, Psykoterapeut og karriererådgiver, har tre børn med sin ex-kone, som har født børnene. Bor i Ørestaden i København og har børnene hver anden uge. Har en kæreste.

Jeg reflekterer over køn og identitet, så jeg synes det med lesbisk synlighed er spændende. Jeg er nået frem til, at jeg faktisk føler mig lesbisk hele tiden og meget synlig som lesbisk. Det er jo ikke fordi jeg går og skilter med det. Jeg har også masser af andre ting, jeg er. Men når jeg går ud i verden, så er jeg ikke primært mor eller primært beskæftigelseskonsulent eller gid folk kan se, at jeg er psykoterapeut. Jeg er sgu homo. Det er det, jeg bær’ – ubevidst og bevidst. Jeg vil gerne identificeres af det både af mænd og kvinder. Jeg har det aldrig sådan; bare de ikke opdager det. Tværtimod. Folk må gerne se, at jeg er lesbisk, det er gerne det, der må afkodes, uanset om jeg er på arbejdet eller andre steder. Men spændende hvordan andre afkoder det, for det ved jeg ikke nødvendigvis.

Igen, det er ikke noget jeg råber ud over det hele, Jeg bærer det med mig. Jeg tror, det er indbygget i mig, som sådan en hvilen i mig selv. Det har ikke noget at gøre med, om jeg føler maskulin eller feminin, det er en væren-tilstand.

Mit tøj er ikke specielt “lesbisk”

Jeg går i det her slags tøj hver dag. Det er jo ikke fordi, at det er specielt lesbisk. Det er bare sådan meget mig; det her tøj på og den her cykel, min cykel, som er frihed, som er autonomi, mest frihed. Så føler jeg, at jeg er rigtig meget mig selv, at jeg er rigtig meget mig, og dermed er jeg også rigtig lesbisk. Det er jo det, jeg bærer foran mig, på samme måde som mit tøj og mit hår, mine briller. Og så er min cykel også en del af den måde, jeg manifesterer mig på i verden. Det forstærker hinanden. Det ville ikke være det samme, som hvis jeg gik med en indkøbspose eller satte mig ind i en klondike-bil. Den her cykel er ikke særlig, men den er min cykel og den passer til mig. Den er en del af det her udtryk af selvsikkerhed og selvstændighed, som bare er mig – og mig som værende lesbisk.

Jeg kunne aldrig drømme om på et arbejde at undlade at sige at jeg er lesbisk, eller at hun er min kæreste, at det er en anden kvinde, der er mor til mine børn. Det er ikke noget, jeg baldrer op om, men jeg kunne aldrig finde på at nedtone det. Aldrig.

På min cykel føler jeg mig ekstra lesbisk. Det er faktisk ret sjovt. Jeg har slet ikke tænkt på før vi skulle mødes og tage billede, at jeg fandeme føler mig lesbisk på den cykel dér. En særlig lesbisk cykel!

 

Læs mere i samme tema: https://outandabout.dk/kvinder-kan-noget-specielt-sammen/

Læs mere i samme tema: https://outandabout.dk/en-kaereste-goer-min-lesbianisme-synlig/

Læs mere om tema: Lesbisk synlighed

Åbenhed på jobbet? Læs mere her