SAMFUND

En kæreste gør min lesbianisme synlig

Lesbisk synlighed: Synligheden varierer både offentligt og privat

af Pernille Rübner-Petersen

Karin Olander, 70 år, eurytmist/performer og billedkunstner, tidligere lærer, bor ved Sejerøbugten mellem Kalundborg og Jyderup.

Der er forskellige former for synlighed. Jeg var med til at starte lesbisk bevægelse. Som vores repræsentant har jeg holdt tale til Kvindefestival i Fælledparken for flere tusinde mennesker, og som lesbisk feminist, har jeg været med til at arrangere demonstrationer, lave blade og skrive artikler. Det er den ene form for synlighed. Det her YES-vi-eksisterer, når vi som lesbiske stiller os frem politisk og ytrer os på forskellig vis. Det har jeg gjort, det gør jeg, og det er vigtigt! Jeg har også været med til at lave MIX og været ude på skoler og seminarier og undervise om LGBT – og i den forbindelse stået som lesbisk.

Den anden form for synlighed er i det almindelige liv, f.eks. herude på landet. Hvornår er man synlig som lesbisk, og hvornår er man bare synlig? Jeg er meget synlig som person, men ikke altid som lesbisk.

Hvornår er jeg synlig?

Det er gået op for mig, at jeg mest er synlig som lesbisk, i det øjeblik jeg har en kæreste.

Da jeg startede som lærer nede på skolen i Jyderup, havde jeg ikke en kæreste. Jeg har som klasselærer haft seksualundervisning, undervist i homoseksualitet og alt muligt. Men jeg har jo ikke sagt, at jeg var lesbisk. Det var ikke relevant.

I det øjeblik jeg fik en kæreste, så eleverne mig hente en kvinde på stationen og kysse hende. Jeg har aldrig skjult, at jeg er lesbisk. Hvis jeg har en kæreste, går jeg frit med hende på gaden, i skoven, på stranden, holder om, holder i hånd, kysser. Pludselig er der børn, der ser deres lærer eller en af lærerne tage imod en kvinde og kysse hende. Nogle af dem spurgte mig – er du lesbisk? De var bare almindeligt nysgerrige og ville snakke. Andre blev grove og kom med ubehagelige kommentarer på skolen – ”hvad er det, jeg hører om dig?”. Det var store børn, teenagere, både piger og drenge. De havde kendt mig i lang tid, og for nogen af dem skete der et skred i respekten for mig. Pludselig så de mig som lesbisk og syntes, at de kunne sige grimme ting. Det havde de aldrig gjort før.

Det er meget interessant, både at det først blev synligt for dem dér, og hvordan man åbenbart synes man kan behandle en lesbisk eller en bøsse.

Vi kvinder kan klare os uden mænd

Når lesbiske bliver synlige for verden, bliver det også synligt, at vi kvinder kan klare os uden mænd. Det provokerer nogle mænd. Så føler de, at vi ikke behøver dem. Og det gør vi ikke. Jeg kan godt hugge brænde. Jeg kan også godt have sex med en kvinde uden at mangle noget.

Da jeg arbejdede for Røde Kors i et asylcenter, sagde jeg ikke, at jeg er lesbisk. Min erfaring er, at nogle muslimer har svært ved at forstå, acceptere og respektere homoseksualitet. Dermed kunne jeg miste autoritet.

Jeg var nattevagt alene med 180 personer eller aftenvagt med en anden person. Når det var mig, der havde autoriteten, var det vigtigt ikke at blive privat. Der var ingen tvivl om, hvem jeg var, men hvem jeg boede sammen med, og hvordan jeg boede, alt sådan noget – det snakkede jeg ikke om.

Heteroseksuelle kvinder kunne sagtens snakke om deres mænd, men jeg nedtonede at være lesbisk, så jeg stod uangribelig. Men havde de spurgt direkte, havde jeg sagt det. Nu sagde jeg bare, at jeg boede alene, hvilket var sandt. Det var for nogle mærkeligt nok.

Jeg har lesbiske veninder, der ikke kunne drømme om at rejse til Marokko eller Egypten. Men jeg har jeg rejst der alene. Jeg har også rejst i Tunesien i 1980 med en kæreste og hendes veninde. De to gik i stramme jeans og skjorter. Jeg gik i pludderbukser, løs frakke og indimellem et sjal løst om hovedet. Jeg vidste, at sådan gik man klædt der. Der var ingen, der så mig. Jeg gled fuldstændig i et med både mænd og kvinder, mens de to andre havde en horde af mænd efter sig.

Karin på Jyderup Station.

Føler mig hjemme i feministiske sammenhænge

I lesbiske feministiske sammenhænge føler jeg mig fuldstændig hjemme. F.eks. når vi diskuterer eller skriver noget som reaktion. Dér er der jo ingen, der stiller spørgsmålstegn ved min lesbianisme. Så er jeg totalt hjemme. Jeg kan huske første gang, vi havde lesbisk uge på Femø – det var bare Wauv – aij sådan kan verden være. Vi må bare være her. Det var totalt fedt at være i sådan en gruppe af kvinder, hvor alle bare var lesbiske og forskellige på alle mulige måder. Jeg kan også huske de der kvindeaftener i PAN. Bare danse løs.  Kun kvinder. Stor frihed. Ingen anfægter det eller kommer med kommentarer. Og sådan er det stadig også med festerne med Female Oxygen.

Jeg læste om en redaktionsmedarbejder. Hun var blevet kørt på både som kvinde og som lesbisk ”du har bare ikke smagt mig, det er derfor at du er lesbisk” – al det mænd kan finde på at sige. Det er måske en af grundene til, at det at være lesbisk ikke er så synligt. Der er stadig et arbejde at gøre. Når du siger, ”jeg er lesbisk”, er det selvfølgelig en seksuel betegnelse, men det handler jo ikke om, at folk må vide en masse om min seksualitet. Hvordan jeg har sex, kommer ikke andre ved. Det betyder blot, at jeg har valgt at leve mit liv med kvinder, når det handler om kærlighed og sex.

Lesbisk-kultur og bøsse-kultur er forskellige

Verden tror, at alle er heteroseksuelle, fordi den stadig er indrettet sådan. Det åbner og udvider sig i disse år, men politisk og kulturelt er det vigtigt at påpege, at det homoseksuelle både er en bøssekultur og en lesbisk kultur. Vi har noget fælles, men vi er også forskellige, for mænds og kvinders vilkår er forskellige. Lesbisk liv og kultur er noget andet end bøssekultur.

Den lesbiske kultur er ikke så pågående, og derfor ikke så synlig. Det skyldes også kvinders stilling i samfundet generelt. Så som lesbiske har vi også mindre adgang til medier/kunstneriske platforme og lignende.  Lesbiske forsvinder sommetider under den store LGBT-paraply. Måske fordi vi gennem tiden har engageret os mere kvindepolitisk og feministisk end som homoseksuel minoritet.

Læs også: Er lesbiske usynlige?

Læs mere om Female Oxygen her.

Læs mere om den lesbiske bevægelse her.