ANMELDELSER

Jeg er Kim Schumacher – manden der får dig til at sluge

… hvert et ord. Eller rettere forfatterne får dig til det. Simon Lund og Ralf Christensen har begået en ualmindeligt vellykket biografi, der sine steder stilistisk imiterer den speedsnakkende Kim Schumacher, som både skabte og ER firsernes radio og TV. Et følsomt og udtømmende portræt, som du skal læse. Det er næsten som at være der selv.

En fyldig biografi om et kompliceret og intelligent menneske, som prøvede det meste i sit korte liv.

Forfatterne har gjort et kæmpe arbejde med interviews og granskning af historiske kilder, som er en ph.d værdig. De har været tro, ærlige og kærlige i beskrivelsen af Sjum – kælenavnet, der hang ved hele livet.

Kim var en normstormer og på sin egen måde en rebelsk og udfordrende kulturopsøgende sjæl, som helt specifikt formidlede 80’ernes ungdomskultur med en hast og kultagtig indlevelse, så de unge optog hans talende eskapader på både kassette og spolebåndoptager. Kim var en overvældende sprogfornyer og en arbejdshest med store krav til sig selv og sine redaktører, uanset om det var til radio, til filmmagasiner eller fjernsyn – eller som i fattigfirserne erotiske noveller i både hetero- og homomagasiner, og specielt med sine oversættelser af amerikanske film kunne han spidde indholdet i et vanskeligt oversætteligt ord. Røvbanan – så sad den i skabet…. Sjum skabte ord.

Sjum var altid velforberedt, perfekt, superorganiseret OG sin egen herre.

Kim Schumacher havde flere liv parallelt og parallelforskudt. Tidligt kom han på Skorpeskolen i Hellebæk, kostskolen, hvor drenge fra hjem med enlige mødre og vanskelige kår blev placeret. Kim var meget privat med de fleste, men samtidig den udadvendte og det altid velkomne ’comic-relief’ i både skolesammenhænge og selskabelige sammenhænge.

Biografien kommer også henover hans rejser til New York i 70’erne, hvor han dykker ned i først punkscenen og senere disco, som han omfavner for vildt. Og naturligvis bliver det vilde og fordomsfrie homomiljø en bestemmende del af hans krypto-dannelse. Alt han lærer fra de frie radiostationer i New York, formidler han som 80’ernes og hele Danmarks Kim Schumacher, den friske og populære radio- og tv-vært.

Schumacher er 80´erne

Kim Schumacher ER firserne, og selvom han er cirka et årti ældre end sit publikum, skabte han sin tids ungdomskultur. Og hans påvirkning spores endnu. Alle blev påvirkede.

Bogen er skrevet både kronologisk og med længere uddybende beskrivelser ind i mellem. Den fortjener både optagelse som kulturhistorisk pensum i gymnasierne og en filmatisering, som bogens opbygning godt kunne pege på. Sjums liv tegner Danmark over fire årtier – en kulturhistorisk rejse. Bent Jacobsen, som kom med den første bøsseplade i Danmark ’Bøsse’, foreslog med et stort smil, at bogen kunne være forlæg for en musical; alle elementer er til stede. Hvem sender en pose penge til Det Danske Musicalakademi i Fredericia? Det forlyder, at de kunne trænge til noget støtte, nu hvor Kultur- og Kirkeminister Joy Mogensen vil lave musical i Operaen i København… Eller måske en ballet? Anyone?

Bogen er en ’trip-down-memory-lane’ for den midaldrende læser fra sidst i fyrrerne til midt i halvtredserne og en intens kulturrejse tilbage til 80’erne med skulderpuder og Bronski Beat. Og hvad er mere naturligt at slutte en kærlig og respektfuld anmeldelse af for kultur- og formidlingsfornyeren Kim Schumacher end: ”Ha’ det så’n – wraaauuu – rigtig fantastisk”, som Sjum afsluttede sine udsendelser med. Hatten af for Sjum og hans kærlige forfattere.

Forlag Gyldendal /  Forfattere Ralf Christensen og Simon Lund / ISBN-13: 9788763844765 / Omslagsgrafiker Simon Lilholt – Imperiet / Sprog Dansk / 464 sider

 

Læs også:Historisk: USA kan få første åbne LGBT+ minister

Se Kim Schumacher præsentere programmet 1999 her.