SAMFUND

Irland får atter homoseksuel regeringschef

Leo Varadkar til Dublin Pride i 2015.

Leder af det irske parti Fine Geal, Leo Varadkar kan igen kalde sig irsk premierminister. Det blev en kendsgerning efter at premierminister Micheal Martin i sidste uge indgav sin afskedsbegæring.

Varadkar måtte dog vente til denne uge med at indtage posten som taoiseach, som preministeren kaldes på den grønne ø,  efter at han med overbevisende flertal var blevet godkendt af det irske parlament.

Det forventes, at Varadkar meget snart vil ændre på regeringen, hvor flere ministre skal have nye ressortområder.

Sprang ud i radiointerview

Vadarkar er efterhånden en erfaren politiker. I 2014 blev han udnævnt til sundhedsminister. Det var i den anledning, han i et radiointerview sprang ud som homoseksuel. I 2017 blev han så Irlands yngste premierminister. Varadkars første periode var præget af Corona. Hans krisehåndtering med en streng lock-down politik er efterfølgende blevet lovprist og en af grundene til at Irland kom godt igennem pandemien.

Varadkar og Barret sprang i julen 2019 i det kolde vand til en traditionsrig svømmetur.

Varadkar blev dog hurtigt anset som fjende nummer et af både Corona-benægtere og homohadere. Således modtog Varadkar og hans partner Matthew Barret sidste år flere dødstrusler fra paramilitære irske enheder. Det har dog ikke afholdt Varadkar fra at tage endnu en tørn som regeringschef i Irland.

Du kan følge Varadkar på Twitter lige her.

Læs også: Intim demo for Checkpoint