ANMELDELSER

Ikke en leg for voksne

Gyseren Come Play mangler en del finesse og overraskelser.     Foto: Nordisk Film

Come Play er en gyser for pre-teens

 

Hvis man er gammel nok, vil man huske gyserfilmen Poltergeist fra 1982, hvor søgende sjæle trådte ud af fjernsynet og terroriserede en stakkels forstadsfamilie. Dengang var det en stor filmoplevelse. Come Play, instrueret af Jacob Chase, spiller på nøjagtig de samme tangenter, men med meget mindre finesse, færre overraskelser og med alderspilen pegende nedad. I 1982 ville jeg nok have givet Poltergeist 6 stjerner, men 38 år senere er det svært at få gejsten op at stå med den seneste afart af spøgelsesfilm.

Ensom autist

Azhy Robertson spiller den autistiske dreng Oliver, der er ensom og savner en god ven. Hans forældre har et ligegyldigt skænderi i køkkenet og så bliver de selvfølgelig nødt til at gå fra hinanden. Til alt held popper monsteret Larry pludselig ud af Olivers mobiltelefon med tilbud om at blive hans ven. Kort efter begynder Larry at husere i det rolige forstadskvarter – for nu at gøre en alt for lang historie behageligt kort.

Ungt publikum

Det kan undre, at filmen er forbudt for børn under 15 år, for den appellerer næppe til nogen, der allerede er blevet en stolt og stilbevidst teenager. Den begrænsede personskare med fire 8-årige drenge og deres mødre er i hvert fald svær at identificere sig med, når man har fået sin første joint og har haft tømmermænd mere end én gang.

Skuespillet er heller ikke noget at råbe højt i mørket af, selv om troværdigheden omkring den autistiske hovedperson er nogenlunde intakt. Come Play leverer dog en smule hjertebanken, men det mest i form af den kedeligste af alle chok-effekter; den pludselige, høje lyd.

Knogle-rasler

Hvad angår monsteret selv, så er han grim og krumrygget, men uden Klokkeren fra Notre Dame’s milde væsen; han er en outsider, men uden Jokerens sårbarhed. Han minder mest af alt om en tegneseriefigur, når han bevæger sig hen over gulvet og rasler som en sæk knogler. Så… hvis man overvejer at tage sit barn med i biografen for at se Come Play, så skal man nok lige vurdere alderen på arvingen; det kunne godt gå hen og blive en 6-stjernet oplevelse – for en 8-årig.

Come Play. Instruktør: Jacob Chase. Medvirkende: Azhy Robertson, Gillian Jacobs, John Gallagher.

Premiere 29. oktober.

Læs også: Jeg er Silas – forestilling med transperson som frontfigur

Se hvor filmen går her.