KULTUR

Jeg er Silas – forestilling med transperson som frontfigur

Jeg er Silas handler om at bryde normer for køn, kønsidentitet og seksualitet.  Foto: PR

For første gang i dansk ungdomsteater er der premiere på en forestilling, hvor det er en transperson, der er omdrejningspunktet for indholdet. Det sker når HiLS DiN MOR og Folketeatret U går sammen om en ny ungdomsforestilling, der handler om at bryde med normer for køn, kønsidentitet og seksualitet. Forestillingen hedder Jeg er Silas, og har premiere den 20. oktober.

At være teenager, skifte skole, få nye venner og finde det helt rigtige outfit til konfirmationen kan være svært, når hele ens omgangskreds ikke rigtigt ser én. Men hvordan fortæller man sin familie og sine klassekammerater, at det køn man blev tildelt ved fødslen, ikke stemmer overens med den man er?

Det er omdrejningspunktet for et helt nyt stykke som HILS DIN MOR og Folketeatret sætter op med på Hippodromen i København. Senere kommer forestillingen på turné rundt i Danmark.

Stykket handler om Silas, der ofte føler, at han bliver set på som en fremmed, som et sort hul, der suger opmærksomhed til sig og samtidig er usynlig. Til tider flygter han ud i skoven, hvor han kan være alene med sine tanker. I skoven er der ingen kønnede forventninger til ham.

I oplægget til stykket lyder det videre, at Silas helst bare vil kunne flyve frit, være sig selv og få verden til at forstå, hvem han er. Da han møder den lidt ældre Hedvig, der også udfordrer normerne, begynder brikkerne at falde på plads.

Banebrydende forestilling

Jeg er Silas er en banebrydende fortælling om at finde vejen til at stå ved, hvem man er ved at udforske sig selv, sin kønsidentitet og sit kønsudtryk. Det er samtidig en nutidig historie om en familie, der udfordres i sin selvforståelse, men sammen finder en vej.

Medvirkende er Mio Trond Lambers, Rikke Westi, Maria Carmen Lindegaard og René Benjamin Hansen, mens Julie Maj Jakobsen er dramatiker. Instruktionen står Mia Lepschitz for.

  • Repræsentation har været en vigtig del af projektet og der har været flere transpersoner involveret både under udviklingen af manuskriptet, i den kreative proces, under selve produktionen og i udviklingen af skolematerialet, lyder det videre.

Jeg er Silas har premiere tirsdag den 20. oktober 2020 kl. 19.30, og spiller på Folketeatret, Hippodromen, Nørregade i København, og frem til den 5. november, inden forestillingen fra den 9. november til 4. december er på turné rundt i landet.

HILS DIN MOR er et projektteater, hvis vigtigste budskab er at fremme forståelsen for og accepten af LGBT+ personer på lige fod med majoriteten. Teatret har tidligere stået bag forestillinger som Den sommer far blev homo og Fucking Åmål.

Læs også: Aarhus anmeldelse: Den sommer far blev homo

Læs mere om Hils Din Mor her.