SAMFUND

Homo-kunst med jern på

Foto: Klaus Koenig

Udstilling overrasker positivt

Stive pikke og strittende patter. Sådan vises homo-kunst de fleste steder i verden. Og det er der jo ikke den store kunst i…eller?

Som start på Pride ugen åbnede årets Pride Art udstilling mandag i teltet på Nytorv. For den orale åbning stod ingen ringere end landets kulturminister samt den højt respekterede kunstkritiker, Bente Scavenius, der også havde været med til at gennemse værkerne før udstillingen. Hun leverede en respektfuld og indsigtsfuld tale, der ikke afslørede, at hun nok var lidt uden for sit normale virke inden for landets førende kunst.

Sonny Schneider er kunstneren bag disse krukker.
Foto: Klaus Koenig.

Bred vifte

Imidlertid var udvalget af kunst lige så bredt og farverigt som en Pride vifte (men uden at folde sig sammen med et knald). Der var værker af kunstnere, uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi, sammen med kreationer af lidt mere fritidsagtig karakter. Der var værker til 500 kr. stykket, mens andre løb helt op i nærheden af en halv million. Og vi kan jo godt lide diversitet.

Foto: Klaus Koenig

Alt er til salg

Samtlige billeder og skulpturer havde således prismærker på, og inden ferniseringen var slut, sad der røde salgsmærker flere steder. Hurra. Kunst skal ses, men det er jo også rart, hvis der bliver solgt lidt en gang imellem. Det skal dog tilføjes, at hvis man ønsker at garnere konfirmationsbillederne på kaminhylden med en lille, keramisk lågkrukke med fallos-låg, så skal man nok skynde sig hen i teltet, da de fleste fik en ny regnbuefamilie allerede den første dag.

En god start

Det er nyt, at Priden også indeholder en kunstudstilling. Mange vil mene, at kunst bare skal være af høj kvalitet – uden at skaberens seksuelle eller kønsrelaterede interesser bør have nogen indflydelse på det endelige resultat. Eller på kvalitetsvurderingen. Men man kan også se queer art som en særlig kanal for dem, der ikke formår at udtrykke sig på andre måder, men som har et legitimt behov. Det må være op til beskueren at bedømme. Under alle omstændigheder er årets Pride Art udstilling et besøg værd.

Pride Art, Nytorv, København K, 16 – 20 august kl. 10 – 22. Fri adgang.

Programmet for Copenhagen Pride ugen finder du her.

Læs også: Stor debat ved Copenhagen Pride – Menneskerettighedsprogrammet bugner