SAMFUND

Årets laks til Søren Juliussen

Foto: Frank Holm

Årets Laks går i år til Søren Juliussen, der er medforslagsstillere bag borgerforslaget om at sikre medfædre juridisk anerkendelse 

Søren Juliussen og de andre stillere bag borgerforslaget Anerkend medfaderskab i regnbuefamilier modtager LGBT+ Danmarks pris Årets Laks. De modtager prisen for deres enestående græsrodsarbejde, der førte til en folketingsvedtagelse af forslaget om at anerkende medfædre i juni. Samtidig uddeler foreningen arbejdslegatet Søhesten til Maia Kahlke Lorentzen og Cybernauterne. Legatet får de for deres arbejde med at bekæmpe online had og chikane mod kvinder og LGBT+ personer. 

Kun to døgn skulle Søren Juliussen og de syv andre forslagsstillere bruge før deres borgerforslag havde rundet de påkrævede 50.000 støtter. De mange støtter sendte automatisk forslaget til afstemning i Folketinget. Herefter stemte et bredt flertal i Folketinget forslaget igennem om at ville anerkende familier med to fædre på lige fod med familier med to mødre eller med en far og en mor. 

Forslagets vedtagelse, og den store opbakning viser at danskerne mener, at der findes mange måder at skabe familier på.  

Denne milepæl var ikke opnået uden forslagsstillerne herunder særligt Søren Juliussen, der med sin personlige historie om ikke at kunne blive medfar til sin datter fik stor gennemslagskraft på både sociale og traditionelle medier. Derfor modtager Søren Juliussen og de andre forslagsstillere prisen Årets Laks, hedder det i begrundelsen. 

Årets Laks er siden 2003 blevet uddelt under Copenhagen Pride. Prisen går til personer eller organisationer, der tør svømme mod strømmen for at skabe en bedre, mere inkluderende og retfærdig verden for LGBT+ personer. Sidste år gik laksen til fodboldlandsholdets træner Kasper Hjulmand.

I dag uddeler LGBT+ Danmark desuden for anden gang Arbejdslegatet Søhesten på 10.000 kr. Legatet tildeles en person eller organisation, der yder et særligt stykke arbejde for at fremme LGBT+ personers rettigheder og trivsel. 

Også arbejdslegatet Søhesten på 10.000 kr. har fundet sin modtager. Det går i år til Maia Kahlke Lorentzen og Cybernauterne for deres arbejde med at bekæmpe online had og chikane mod kvinder og LGBT+ personer bl.a. gennem podcasten Kønskrigerne. 

Mere om LGBT+ Danmark her.

Læs også: Homo-kunst med jern på