KULTUR

Hiv-Danmark inviterer til jubilæumsfest

Fra dødsdom til kronisk sygdom uden smitterisiko: Hiv-Danmark fylder 25 år og fejrer jubilæet den 27. maj 2016 i København.

Patientforeningen Hiv-Danmark markerer fredag den 27. maj sit 25 års jubilæum i København.

På det kvarte århundrede har hiv forandret sig fra en sikker dødsdom til en kronisk sygdom, som man lever med resten af sine dage. Og i dag kan man som velbehandlet hiv-smittet leve et liv uden risiko for at smitte andre.

Fejrer LGBT-miljøet

Fejringen af Hiv-Danmarks 25 års jubilæum er også en fejring for LGBT-miljøet:

”Historien om hiv i Danmark er også historien om det danske homomiljø, så fejringen af sejrene i hiv-miljøet er også anerkendelsen af et homomiljø, som spillede en afgørende rolle for at skabe de forhold, som gennem tiden har givet hiv-smittede helt nødvendige og uundværlige netværk,” siger næstformanden for Hiv-Danmark, Jacob Hermansen.

”Det var i sin tid græsrødder i LGBT-miljøet, som skabte AIDS-Fondet, som gennem tiden har været en fast økonomisk støtte til mange af selvhjælps- og netværksgrupperne for hiv-smittede herhjemme.”
”Og der går en lige tråd fra de tidlige år og frem til i dag med sammenfald af interesser, hvor vi i hiv-miljøet kæmper for adgang til behandling med den forebyggende hiv-behandling PrEP til særlig udsatte i homomiljøet, for at have så god en indsats som mulig.”

Hiv-smittedes levekår

På selve jubilæumsdagen, den 27. maj, inviterer Hiv-Danmark til en faglig dag, der begynder klokken 13.00 i AIDS-Fondet, i Vestergade 18 E, 3., i København.

Her byder Hiv-Danmarks formand, Helle Andersen, velkommen, og foreningens protektor, Henriette Laursen, giver et historisk indblik i hiv gennem 25 år.
Professor, dr.med. og forsker Niels Obel fortæller, hvad de eksisterende hiv-data faktisk kan bruges til. Og derefter fortæller antropolog og projektmedarbejder i Hiv-Danmark, Anders Dahl, om hiv-smittedes levekår i Danmark – viden som han har fra to store spørgeskemaundersøgelser gennemført i 2005-2006 og 2013-2014.

Jubilæumsfest

Senere på eftermiddagen markerer Københavns Rådhus Hiv-Danmarks jubilæum med en officiel modtagelse for inviterede gæster.

Alle er til gengæld velkomne om aftenen, til den store jubilæumsfest – men husk tilmelding på forhånd. Jubilæumsfesten holdes på Frederiksberg, hvor Positivgruppen har stillet lokaler til rådighed i deres villa på Tesdorpfsvej.

Denne artikel er skrevet af Morten Eiersted og tidligere bragt i Out & About.