KULTUR

Hillary Clinton slår et slag for homo-rettigheder

“Gay rights are human rights and human rights are gay rights,” lyder det fra demokraternes præsidentkandidat.
Foto: thedailybeats.com

I sin seneste kampagnevideo sætter Hillary Clinton lighedstegn mellem LGBT-rettigheder og menneskerettigheder. Det er højst usædvanligt for en amerikansk præsidentkandidat, mener USA ekspert.

Demokraternes frontkvinde til præsidentvalget i 2016, Hillary Clinton, har netop udgivet en kampagnevideo ved navn ‘The fight for LGBT equality is not over’ (kampen for LGBT-ligestilling er ikke ovre, red.). I videoen ses ti homopar i kærlig omfavnelse, mens præsidentkandidaten fortæller, hvorfor LGBT-rettigheder kan sidestilles med menneskerettigheder.

“Det er skandaløst, at du i 2015 kan blive fyret for at være homoseksuel. Du kan blive smidt ud af dit hjem for at være homoseksuel. Og du kan endda blive nægtet en bryllupskage,” siger hun i kampagnevideoen.

Det er første gang, man kan høre en præsidentkandidat ytre sig på den måde, siger Anders Agner Pedersen, der er chefredaktør på kongressen.com, der er et dansk netmedie, der er specialiseret inden for amerikansk politik.

“Historisk er det usædvanligt, at en amerikansk præsidenkandidat siger sådan. Det er ikke noget, vi har set tidligere,” siger han.

Skiftet fra slet ikke at berøre området til at køre en kampagnevideo udelukkende om LGBT-rettigheder, lagde præsident Obama dog grundstenen til. I sin 2. indsættelsestale talte han om LGBT-rettigheder. Det betød, at det kom på den politiske dagsorden, og samtidig blev noget den almindelige amerikaner blev mere bevidst om, fortæller Anders Agner Pedersen.

“Det er demokraterne, der er mest progressive på det her område, og Hillary Clinton lægger sig i fin forlængelse af Obamas tale og højesterets afgørelse om homo-ægteskaber. Det er den seneste kampagnevideo et godt eksempel på,” siger han.

I videoen lyder det fra Hillary Clinton, at den måde LGBT-personer bliver diskrimineret og nægtet adgang til ting, strider mod alt, hvad USA står for som land. Og måske er det noget, der taler til frihedselskende amerikanske folk. For selv om der er mange stokkonservative vælgere i USA, mener Anders Agner Pedersen ikke, at det vil skade hendes valgresultat – tværtimod

“Da hun i april offentliggjorde sit kandidatur med en video, lagde hun vægt på lige rettigheder for alle befolkningsgrupper. Hun vil være hele USAs præsident. Derfor er dette en udemærket del af hendes fortælling,” siger han til Out & About.