SAMFUND

Hepatitis A spreder sig i Europa

En af symptomerne ved hebatis er en gullig farvning af det hvide område i øjet.
Foto: Modelfoto

Bøsser og biseksuelle mænd opfordres til at tage vaccinen mod hepatitis A. Specielt hvis de forventer at have sex på sommerferien i Europa.

Hepatitis A spreder sig i Europa blandt bøsser og biseksuelle mænd. Siden juni 2016 er der registreret 1.173 tilfælde, hvoraf langt de fleste er blandt mænd, der har sex med mænd, skriver European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Blandt mænd, der har sex med mænd, smitter hepatitis A især ved rimming (røvslik), men også ved andre former for sex, hvor det anale område er indblandet.

Vaccinen dækker resten af livet

Sygdommen kan let forebygges med vaccination. Både ECDC og Statens Serum Institut opfordrer bøsser og biseksuelle mænd til at tage vaccinen mod hepatitis A.  ”Mænd, der har sex med mænd, bør generelt tage kombinationsvaccinen mod hepatitis A og B. Men hvis man allerede er vaccineret mod hepatitis B, kan man tage hepatitis A-vaccinen. Den kræver to stik med 6-12 måneders mellemrum, og så er man dækket for livstid. Allerede efter det første stik er man beskyttet i et år,” siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut.

Vaccinen kan købes hos egen praktiserende læge eller på en rejseklinik. Det offentlige betaler ikke, men hvis du er medlem af sygeforsikringen Danmark, dækker de en del af prisen.

Før sommerferien

I Danmark er der inden for det seneste år registreret syv tilfælde af hepatitis A blandt mænd, der har sex med mænd. Heraf ved Statens Serum Institut med sikkerhed, at tre tilfælde skyldes hepatitis A-udbruddet i andre europæiske lande.

Tallet kan dog hurtigt stige i løbet af sommeren, hvor mange danskere rejser på ferie. ”Skal man til World Pride i Madrid, er det en særlig god idé at tage vaccinen, fordi mange mænd fra hele verden mødes her. Men generelt spreder sygdommen sig i mange europæiske lande for tiden,” siger Luise Müller fra Statens Serum Institut. Især Spanien, Storbritannien, Portugal, Italien,

Frankrig og Tyskland oplever mange tilfælde af hepatitis A blandt mænd, der har sex med mænd.