SAMFUND

Gerningsmand bag voldsom hatecrime i tog fængslet

Simon Schelde og hans kæreste.
Foto: Privat

Et kindkys mellem to unge fyre i intercitytoget udløste en voldsom hadforbrydelse fra en albansk mand på besøg i Danmark. Men han havde undervurderet danskernes tolerance, og deres reaktion på hans forbrydelse er forbilledlig.

Den 23-årige Simon Schelde og hans kæreste var torsdag den 6. juli på vej i toget mod Jylland. Forude ventede en dejlig weekend. Da Simon Scheldes kæreste viser Simon sin kærlighed med et kindkys, bliver de to udsat for en voldsom hadforbrydelse.

Spyt og knytnæveslag

”Vi var lige steget på et tog fra Hovedbanegården i København. Der gik ikke mere end fem minutter, og så får jeg et kys på kinden af min kæreste. Det får gerningsmanden til at rejse sig op og spytte ned på mig. Jeg fatter slet ikke, hvad der sker,” fortæller Simon Schelde.

Efter kort at have mistet fatningen, rejser Simon sig op, og spørger, hvad hans problem er. Det kvitterer han for med et knytnæveslag i ansigt på Simon.

”Dér mistede jeg fatningen. Jeg når ikke at tænke særlig meget. Vi er ikke vant til den slags, og vi har slet ikke tænkt over, det kunne ske. Vi blev chokerede og kede af det,” siger Simon Schelde til BT.

Mur af kærlighed

23-årige Alexander Stürup var passager i samme togvogn, og han fortæller i et meget delt opslag på Facebook:

”Den unge fyr (Simon Schelde, red.) med tårer i øjnene råber efter ham – så vi allesammen ved, hvad der er hændt – “that guy is a fucking homofob. I kissed my boyfriend, and he spat on us!”

Alexander Stürup fortæller hvordan hele togkupéen buher af manden, og at flere ringer til politiet. Andre taler med Simon og hans kæreste og giver dem trøstende knus.

”Alle i toget var enige om, at det tydeligvis var en mand, som kommer fra et sted i verden, hvor han tænkte, at det var okay at spytte på et homoseksuelt par. Men i stedet blev han ramt af en mur af dansk kærlighed med 200 km i timen og blev tydeligvis overrasket. Han havde ikke forstået, at vi i Danmark er tolerante. Han blev overrasket over, at hele vognen var på Simon og kærestens side,” fortæller Alexander Stürup.

”Jeg synes folks reaktion var fantastisk. Det er dejligt bekræftende, at folk reagerer sådan,” siger Simon Schelde.

Effektivt togpersonale og politi

Togpersonalet blev tilkaldt, og de reagerede promte. Manden blev holdt fast, og da toget nåede Høje Taastrup ventede politiet, og han anholdt. Samtidig afgav Simon Schelde og hans kæreste forklaring til politiet.

Lørdag sender Simon en stor tak på Facebook:

”Selvom det er hårdt, det gør ondt, og det gør en ked af det at være udsat for sådan en oplevelse, er jeg utrolig taknemlig over at se en hel togkupé rejse sig op og være på vores side, spørge om vi var okay og havde brug for noget. Jeg er taknemlig for DSBs personale, der håndterede situationen med så stor professionalisme. Jeg er så taknemlig over politiet hurtigt tog affære på Høje Taastrup station, og førte manden væk, og fik os afhørt med det samme. I går aftes ankom vi til Fanø, og vi har det godt,” skriver Simon Schelde, og slutter af:

”I Danmark skal vi heldigvis aldrig frygte at vise vores følelser for hinanden.”

Fængslet til 25. juli

Gerningsmanden er en 36-årig albansk statsborger, som ifølge sin forklaring til politiet er i Danmark for at besøge en ven.

Han nægter sig skyldig, men er varetægtsfængslet indtil den 25. juli. Det skyldes både at der er vidner til hans forbrydelse, og at der er begrundet frygt for, at han vil forsøge at flygte ud af Danmark. Det fortæller senioranklager Tina Fugl fra Københavns Vestegns Politi til TV2 Lorry.

Manden er sigtet for at have spyttet og slået. Men straffelovens paragraf 81 nummer seks gør det til en skærpende omstændighed, at der er tale om, at gerningen har baggrund i andres etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering.

Tina Fugl forventer, at sagen hurtigt kommer for retten, da der er tale om en voldssag.