Haiti forbyder samkønnede ægteskaber

Haitis homoseksuelle formår trods stigmatisering og undertrykkelse, at udtrykke sig frit i lukkede kredse. Billedet er fra en anti-homofobi event afholdt af LGBT-sundshedsorgasnisationen SEROvie i Haitis hovedstad Port-au-Prince i 2014.
Foto: Katie Orlinsky for Al Jazeera America

Senatet i den fattige ø-stat har forbudt samkønnede ægteskaber, og overvejer forbud mod ”offentligt udtryk for støtte til homoseksualitet”.

En afstemning i det haitiske senat har forbudt samkønnede ægteskaber. Lovteksten siger, at alle der deltager i, udfører eller indgår samkæænnet ægteskab kan straffes fængsel i op til tre år, og vil få en bøde på 8.000 dollars. (Cirka 50.150 kroner.)

Formanden for senatet Youri Latortue siger til nyhedsbureauet AFP, at alle senatorer er imod samkønnede ægteskaber, og at beslutningen afspejler de løfter de har givet i valgkampen.

Latortue understreger også den generelle opfattelse i Haiti, at homoseksualitet udelukkende er et vestligt fænomen.

Lovgivningen i Haiti definerer allerede et ægteskab som værende mellem en mand og en kvinde.

Senatet debatterer også et for forbud mod ”offentligt udtryk for støtte til homoseksualitet”.

Charlot Jeudy er forperson for gruppen Kouraj, der kæmper for rettigheder for homoseksuelle og transkønnede i Haiti, og hun udtaler:

”Vi ser dette som et angreb på LGBT-miljøet i Haiti, og loven deler vores samfund. Den forstærker fordomme og diskrimination”.

Haitis har to grupper der kæmper for bedre forhold for LGBT’ere, og de modtager allerede nu daglige trusler, og udsættes for diskrimination og overgreb.