KULTUR

Ugandere nægtes visum til Copenhagen Pride

Et rekordstort antal debatter er plangt ved årets Copenhagen Pride Week. Desværre er det endnu uvist, om tre ugandere for visum til Danmark, så de kan bidrage til debatterne.
Foto: Tobias Jørgensen

Tre homoseksuelle, to kvinder og en mand, fra Uganda har fået afslag på visum til Danmark, hvor de var inviteret af LGBT Danmark til at deltage i debatter i forbindelse med Copenhagen Pride. To ugandere inviteret af Copenhagen Pride har fået visum uden problemer.

De tre ugandere Elsie, Tinah og Meddy, er inviteret til Copenhagen Pride af LGBT Danmark til at fortælle om deres arbejde i et danskstøttet projekt for homoseksuelle i Uganda. Men de har fået afslag på deres visumansøgning, blandt andet med den begrundelse, at man frygter de ikke vil rejse hjem igen.

Det er en beslutning LGBT Danmark kalder absurd:

”Det er absurd, at man slet ikke tager hensyn til, hvad de skal, og at vi som organisation har sagt god for dem. Vi har jo selv foretaget en vurdering af, hvem vi tror på, der rejser hjem igen, fordi vi godt er klar over risikoen for, at folk fra lande som Uganda ikke gør det”, siger Susanne Branner Jespersen, der er projektleder i LGBT Danmark til Politiken.

Afslag på forkert baggrund

De tre afslag begrundes blandt andet med, at de aktivisterne er unge, ugifte og ikke ejer jord. Men det overrasker LGBT Danmark som fortæller, at de to kvinder faktisk ejer jord, men aldrig er blevet spurgt i ansøgningsprocessen.

”Og derudover kan man ikke blive gift som homoseksuel i Uganda. Så det er et afslag på baggrund af en status, de aldrig nogensinde vil kunne opnå. Det er jo en diskriminerende praksis i sig selv”, siger Susanne Branner Jespersen.

Har både familie og arbejde i Uganda

Selv om Danmark har egen ambassade i Ugandas hovedstad Kampala er visumarbejdet uddelegeret til den norske ambassade. Det er dem der har givet afslag. En udtalelse fra den norske udlændingestyrelse (UDI) uddyber afslaget:

”Uganda har på grund af sine økonomiske, sociale og/eller politiske forhold et væsentligt udvandringspotentiale til Schengen. Sandsynligheden for, at ansøgere fra Uganda ikke vil rejse tilbage, når visumperioden er ovre, er derfor så stor, at det kan være vanskeligt for ansøgere at få tildelt visum”, siger områdechef i UDI, Jonas Folmo, som tilføjer, at man vurderer, at de tre relativt unge personer er uden særlig stærk økonomisk eller social tilknytning til hjemlandet.

LGBT Danmark og Amnesty International har gjort indsigelse mod afgørelsen, og på Christiansborg kræver De Radikales politiske ordfører, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) går ind i sagen.