SAMFUND

Hadefuld politibetjent til arrangement mod hadforbrydelser

Philipp Pechmann, forperson for LGBT+HUSET.
Foto: Preben Stentoft

Den ny landsdækkende protestbevægelse mod hadforbrydelser: Lev og lad leve, havde 2. juni 2020 protester flere steder i landet, under navnet: Kjoler mod hadforbrydelser.

Ved arrangementet i Aarhus opstod en situation, der viser at der er behov for et øget fokus.

LGBT+HUSET i Aarhus har i dag udsendt en pressemeddelelse og lavet et Facebookopslag om sagen.

Der er blevet indgivet en anmeldelse om hadforbrydelse begået af en politibetjent til Den Uafhængige Politianklagemyndighed. I forbindelse med anmeldelsen har LGBT+HUSET overleveret identiteten på offeret, der ønsker at være anonym, samt kontaktoplysningerne til to vidner, der overværede episoden til Den Uafhængige Politianklagemyndighed. Offeret og øjenvidner beretter om en betjent, der kom med særdeles nedladende gloser, der var direkte relateret til offerets kønsidentitet.

Hadforbrydelser er fuldstændig uacceptabelt mener Philipp Pechmann, forperson for LGBT+HUSET og ser ikke andre muligheder end at indgive en anmeldelse og udtaler:

”Hadforbrydelser er et enormt problem og bestemt ikke ukendt for os. Men at udøveren af hadforbrydelsen i dette tilfælde er en repræsentant fra myndighederne der skulle passe på os – en uniformeret betjent i tjeneste – går fuldstændig udover min fatteevne. Vi har et miljø, der står tilbage med den oplevelse, at man bruger over 100 mio. kroner for at beskytte Rasmus Paludans ret til ytringsfrihed, men hvad med LGBT+ personers ret til have og udtrykke den seksualitet og den kønsidentitet de har? Det er fuldstændig uforståeligt.”

En enlig svale

Selvom forpersonen beskriver hændelsen som et stort tillidssvigt, understreges der også at LGBT+HUSET har haft et godt og konstruktivt samarbejde med Østjyllands Politi, hvor man i de senere år har sat øget fokus på hadforbrydelser.

”Jeg er dybt chokeret, men jeg vil gerne understrege vi kun har oplevet Østjyllands Politi som en dygtig og kompetent samarbejdspartner – det samarbejde skal ikke sættes over styr på grund af en enkelt betjent, der udøver en fuldstændig uacceptabel adfærd.”, påpeger Philipp Pechmann, der i stedet lægger op til et endnu tættere samarbejde med Østjyllands Politi og Aarhus Kommune efter episoden, så der sikres langtidsholdbare løsninger mod hadforbrydelser i byen.

Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark, er af den opfattelse at hændelsen, foruden det konkrete retslige efterspil, bør resultere i en mere overordnet diskussion om LGBT+ personers rettigheder og beskyttelse af LGBT+ personer.

Susanne Branner Jespersen udtaler: ”LGBT+ personer hører til blandt de dårligst beskyttede mindretal i Danmark. Kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika er slet ikke nævnt i beskyttelseslovene. Vi skriver 2020 i Danmark i dag. Og der er virkelig et behov for en politisk drøftelse af, hvordan man indfører regler og tillæg til lovgivningen, der giver samme beskyttelse som der er for alle andre”.

Har du en historie, så del den på levogladleve.com og hjælp dem med at vise landets politikere, at hadforbrydelser og diskrimination af LGBT+ personer er daglige og konstante. Når de har nået 1.000 historier, vil de overrække disse til folketinget samt lokalpolitikere landet over. Har du mod på at stå frem, så høre vi på Out & About også gerne fra dig.

 

Læs også: Kjoler mod hadforbrydelser

Se også: De var til demo mod had – den ene mødte hadet på vej derhen