KULTUR

Guide: Ti store musicals på vej – Fra Nordkraft til Evita

Out & About har lavet en guide til ti gode musical oplevelser.

Elsker du musical, så byder 2023 på  en lang række storslået oplevelser. Out & About har lavet en guide over årets musicaloplevelser.

Musicals i dens mangfoldighed folder sig i år ud over hele landet. Her får du et overblik over ti af de største musicals, som i løbet af årets kan opleves på landets teatre.

1) We Will Rock You

Hele Hernings rockbrag ! MCH’s egenproduktion vender tilbage med et stort rockbrag, når Queens udødelige klassiker fylder Teatersalen i en stor produktion af West End-hittet “We Will Rock You”.

Her vil Anders Blichfeldt, Teit Samsø, Maria Skuladottir og det 29 mands store cast indtage scenen med hits som ’Bohemian Rhapsody’, ’We Are The Champions’, ’Radio Ga Ga’, ’Killer Queen’, ’Who Wants to Live Forever’, ’Under Pressure’ og selvfølgelig den uundgåelige titelmelodi ’We Will Rock You’!

Sangene fremføres i deres originalversioner på engelsk, men dialogerne har fået en morsom og vedkommende dansk oversættelse af ingen ringere end den folkekære komiker Lars Hjortshøj.

Hvem:  Messecenter Herning.

Hvor: Teatersalen, MCH Herning Kongrescenter.

Premiere: 31. marts, 2023.

Info og billetter: mch.dk

Evita fortæller den fængslende historie om den argentinske præsidentfrue Eva Perón. Foto: Pressebillede

2) Evita

Musicalen har i årtier gået sin sejrsgang verden over, og vi ser frem til at præsentere den mesterligt komponerede musical for første gang på Aarhus Teater.

Evita fortæller den fængslende historie om argentinske Eva Perón (1919-1952), der som Sydamerikas Askepot steg op fra den ludfattige underklasse og blev landets feterede  førstedame, gift med præsidenten Juan Perón. Født i fattigdom og med en skuespillerkarriere som afsæt blev hun en indflydelsesrig politiker, aktivist og filantrop. Elsket af folket, men også en magtfuld folkeforfører via sit ægteskab og talent for selviscenesættelse.

Musik og tekster til Evita, der inkluderer den ikoniske Don’t Cry for Me Argentina, er skabt af musicalkongerne Tim Rice og Andrew Lloyd Webber. De står blandt andet også bag Jesus Christ Superstar og har modtaget en regn af priser gennem årene. Den succesrige musical er filmatiseret med Madonna og Antonio Banderas i hovedrollerne.

Hvem: Aarhus Teater

Sted: Aarhus Teater – Store Scene.

Premiere: 3. maj 2023.

Info og billetter: Aarhusteater.dk

Aalborg Teater har kastet sig over Jakob Ejersbos roman Nordkraft, der har fået helt ny dansk musik.
Foto: Pressebillede

3) Nordkraft

Kraftfuld forestilling med helt ny dansk musik baseret på en af de mest rå fortællinger fra hjertet af Aalborg.

Maria står på Christiania med 300 gram hash tapet fast på maven. En politihund gør og savler hende lige op i ansigtet. Hun er pusherfrau for Asger, som sidder hjemme i Aalborg og venter på leverancen. Han skal sælge til Steso, Taber, Lille-Lars og alle de andre. Maria er hårdt presset, og hun flår sit hygiejnebind ud af trusserne og kaster det til hunden. Og så løber hun for livet.

Sådan åbner Nordkraft på Aalborg Teater. Vi har taget fat i Jakob Ejersbos roman, der stadig står som den største fortælling om det moderne Aalborg. Vi har lagt den i hænderne på et ungt team af kunstnere, der vil gøre romanen til en teaterforestilling med nyskrevet musik. En forestilling med et overrumplende billedsprog og et nutidigt scenisk udtryk for alle Ejersbos personer fra 90’ernes stof-underverden i Aalborg.

Hvem: Aalborg Teater.

Sted: Aalborg Teater – Store Scene.

Premiere: 17. maj. 2023.

info og billetter Aalborgteater.dk

4) Natasja

Sanger og musiker: Natasjas tid her på jorden sluttede for hurtigt, for tragisk og for uretfærdigt – men nu hylder og fejrer musikforestillingen NATASJA hendes liv, hendes musik, og ikke mindst det gigantiske musikalske såvel som menneskelige aftryk, hun nåede at sætte, og stadig sætter, på flere generationer af danske musikelskere.

Forestillingen er instrueret af Nikolaj Cederholm, Pharfar er kapelmester og leverer musikken live på scenen, castet består af sangere som Cisilia Ismailova, Feven Geles, Caroline Henderson og Billie Koppel samt et ensemble af dansere, mens Clemens Telling står bag manuskript og supplerende musik.

Hvem: Lion Musicals i samarbejde med Clemens og Live Nation.

Sted: Operaen – København.

Premiere 13. juli, 2023.

Info og billetter: lionmusicals.dk

 

5) Musicalen Margrethe

Det er vores historie, fortalt igennem hende som samler os, vores dronning.

En livshistorie om 50 år på den danske trone, fyldt med oplevelser og skelsættende begivenheder.

Et stykke Danmarkshistorie med nykomponeret musik.

Oplev bl.a. Ulla Henningsen og Xenia Lach-Nielsen som H.M. Dronning Margrethe II II, Peter Schrøder som H.K.H. Prins Henrik, Emilie Groth som Prinsesse Margrethe og Kristian Boland som Kong Frederik IX.

Bag forestillingen står succestrioen Høg·Aagaard·Svanekier, der har skabt en musical af internationalt format. De tre har en stribe anmelderroste forestillinger bag sig blandt andet musicalen Jordens Søjler og Skammerens Datter på Østre Gasværk. Instruktør Mads M. Nielsen står for iscenesættelsen mens Mikkel Rønnow er dirigent. Forestillingen produceres af Mikkel Rønnow Musicals der tidligere har stået bag musicalsucceser som Chess, Atlantis og She Loves You.

Hvem: Mikkel Rønnow Musicals

Sted: Det Kongelige Teater – Gammel Scene (efterfølgende turne).

Premiere: 23. juni 2023.

Info og billetter: margrethe-musical.dk

Moulin Rouge er nu omsat til en flot scenemusical. Foto: Pressebillede

6) Moulin Rouge! the Musical

21 år skulle der gå fra kultfilmen Moulin Rouge fik premiere til den kan opleves som musical i Danmark for første gang. Nu sker det i september 2023. Glæd dig til at opleve en burlesque verden, hvor erotikken damper, mystikken hersker og champagnen springer.

Med filmen ”Moulin Rouge®” fra 2001 slog Baz Luhrman sit navn fast som en instruktør i flamboyant særklasse. Tag det bedste fra Burlesque, Bollywood, La Traviata og MTV, og bland det sammen i en kalejdoskopisk film – så har man ”Moulin Rouge®”. Filmen fik en begejstret modtagelse og vandt et hav af priser, herunder tre Oscars. I kølvandet på filmens succes opstod ideen om at omsætte den til en scenemusical. Alex Timbers blev valgt til opgaven, og han indbyggede endnu mere intensitet i dramaet og endnu flere hits og ørehængere i handlingen. ”Moulin Rouge! The Musical” havde verdenspremiere den 10. juli 2018 i Boston, og det blev starten på en global sejrsgang, som nu er nået til Danmark i Falkoner Salen på Frederiksberg, Vejle Musikteater og Musikteatret Holstebro.

Hvem: Musicalfliks – One and Only Musicals

Sted: Falkoner Salen (efterfølgende turne).

Premiere: 7. september, 2023.

Info og billetter: musicalfliks.dk

 

7) Jersey Boys

En sand historie om det verdensberømte 60´er band, Franki Valli & The Four Seasons. En medrivende, musikalsk fortælling om succes, venskab, penge, kærlighed – og bagsiden af det hele. Fra New Jerseys slumkvarter til The Rock and Roll Hall of Fame.

En smart impresario samler fire musikalsk begavede arbejderdrenge fra New Jerseys slumkvarter. De kunne være endt i ungdomsfængsel, men i stedet begynder de at skrive deres egen musik, forsøger at skabe deres helt egen unikke sound og drømmer om at erobre verden. Da deres gennembrud endelig bliver en realitet, og superhittet “Sherry” brager igennem overalt, går alt omkring dem amok, og inden de er fyldt 30 år, har de solgt flere end 175 mio. album over hele verden. De nyder succesen, pengene og opmærksomheden – ikke mindst fra kvinderne. Men så begynder nedturene. Interne stridigheder, personlig tragedie og gammel mafia-gæld. Det bliver begyndelsen til enden… men musikken lever for evigt.

Hvem: Lion Musicals i samarbejde med Live Nation.

Hvor: Tivoli Koncertsalen (Efterfølgende turne)

Premiere: 4. oktober, 2023.

Info og billetter: lionmusicals.dk

 

8) Another Brick In the Wall, part 5

Østre Gasværk Teater slår dørene op til Another Brick In the Wall, part 5 og for første gang nogensinde præsenterer det episke album som teater. Oplev de helt store hits, der kredser om evigt aktuelle emner som menneskelig isolation, undertrykkelse og det moderne samfunds skyggesider. Vi tager på en psykologisk rejse ind i sindet på karakteren Pink.Selvom albummet har flere end 40 år bag sig, er værket stadig dybt relevant i dag og med hændelser i vores samtid in mente bekræfter albummet den aktualitet, som værket også viste ved murens fald i Berlin i 1989.

Som titlen på forestillingen, Another Brick in THE WALL, Part 5, antyder, kommer forestillingen i forlængelse af de tre sange Part 1, 2, 3, der er at finde på albummet, og Part 4, der blev opført som opera i Montreal for år tilbage.

Hovedrollen Pink bliver spillet og sunget af Johan Olsen, der blandt andet er kendt som forsanger i Magtens Korridorer og anerkendt forsker i biologi ved Københavns Universitet.

Hvem: Østre Gasværk

Sted: Østre Gasværk (efterfølgende turne).

Premiere: 22. september, 2023.

Info og billetter: osterbroteater.dk

I Fredericia genbesøger man klassikeren Charles tante.
Foto: Pressebillede.

9) Charles Tante

Den folkekære klassiker fra dansk films guldæra, udødeliggjort af Dirch Passer, Ove Sprogøe, Ebbe Langberg, Ghita Nørby, Susse Wold med flere, kommer nu endelig i en helt ny opdateret udgave. Musicalen byder på sjov, fiffige studerende og en meget, meget anderledes anstandsdame…

Oplev Lars Mølsted i glansrollen som Donna Lucia d’Alvadorez – “med Z i enden” – sammen med et hylesjovt cast. Musicalen får helt nykomponeret musik, inspireret af filmens velkendte lyd og orkestrering.

Hvem: Fredericia Musicalteater

Sted: Fredericia Musicalteater – Store Scene.

Premiere: 15. oktober, 2023.

Info og billetter: Fredericiamusicalteater.dk

 

10) Som i himlen

En hjertevarm og underholdende feel good-musical, der indbyder til både latter og tårer. Historien er hentet fra Carin og Kay Pollaks berømte og prisbelønnede film, der fortæller, hvordan sang og musik skaber fællesskab mellem vidt forskellige mennesker, som mødes og synger af hjertens lyst.

Den internationalt berømte Daniel Daréus dirigerer i fine koncertsale og operahuse overalt i verden. Trods sin succes er han frustreret, for Daniel er en stor musiker, men tonedøv over for livet og kærligheden. Musikken og berømmelsen giver ham ikke længere samme glæde som førhen, og uden varsel får han pludselig under en koncert en blodprop, der næsten slår ham ihjel. Uden helt at vide hvorfor vender han herefter hjem til sin barndomsby, hvor han modvilligt overtager byens lille kirkekor og dets farverige skare af medlemmer.

Oplev Carsten Svendsen i hovedrollen som Daniel, og blandt de øvrige medvirkende er Maria Lucia Heiberg Rosenberg, Sicilia Gadborg Høegh og Cecilie Stenspil.

Hvem: Det Kongelige Teater i samarbejde med Malmö Opera.

Hvor: Operaen – København.

Premiere: 18. november, 2022.

Info og billetter: kglteater.dk

 

 Læs også: Lad dig opsluge af Arven