SAMFUND

Glem storbyen, vi er lige her! Viborg Pride er klar

Viborg Pride skaber synlighed og styrker byens regnbuemiljø.
Foto: Sofuz Stenklopp/Stenklopp Photography

Når denne uge rammer lørdag, afholdes Viborg Pride for femte gang. For det er ikke kun i storbyen tingene sker, de mindre byer kan mere end du tror.

Det hele begyndte med de såkaldte Stonewall-optøjer i Greenwich Village i New York i 1969. Siden da er Pridebevægelsen blevet mere og mere udbredt rundt om i verden. Herhjemme var der mindre demonstrationer op igennem 70´- og 80´erne. Vi skal helt hen til 1996 før vi i Danmark afholdt den første Pride. Det år var København både europæisk Kulturby og hjemsted for årets Europride. Det var den sprøde start på det vi i dag kender som Copenhagen Pride. Også andre danske storbyer er kommet med og på det seneste er Pride for alvor begyndte at blomstre op i de mindre byer også.

På lørdag er for eksempel Viborg Pride.

”Pride opstår kun, når der er brug for det! Vi har heldigvis ikke Pride af samme grund som Stonewall. Men det er stadigvæk ikke nemt at være queer i provinsen. Det skal ikke være sådan, at man flytter til Aarhus eller København for at finde ligesindede, vi er lige her!”, lyder det fra August van Elzelingen, der er forperson for Viborg Pride.

På trods af, og også på grund af, sociale medier og online communities, så møder han, alt for ofte folk, som sidder med en følelse af at være den eneste LGBT+ person i deres omgangskreds.

”At være LGBT+ er ikke bare noget som sker i storbyen, i fjernsynet eller i udlandet. Det sker også lige her, og der er ikke nogen federe oplevelse end at se en nonbinær person løfte deres flag lidt højere, fordi de ser andre med samme identitet”, tilføjet August van Elzelingen.

August og Viborg Pride løfter fanen højt, så den kan ses i hele Viborg, for synlighed er vigtig.
Foto: Privat

Kan mærke at det gør en forskel

Det er ikke kun som forperson og arrangør, Priden betyder noget for August. Det gør den også for ham privat og personligt.

” Det betyder meget, for det er her jeg bor. Jeg går i skole her, handler ind, træner… Det er også fedt at være til de store Prides i Aalborg, Aarhus og København. Men det er sært at tage hjem derfra, tilbage til at være den lille lokale provins-queer. Viborg Pride viser virkeligt, hvor omfavnende og mangfoldig en by jeg bor i”, fortæller August.

Viborg Pride bliver skabt af en lille bestyrelse på tre og ekstra gode frivillige hjælpende hænder. Sammen løfter og har de skabt lørdagens program.

Spørger man vil de vove påstanden, at regnbuemiljøet er ved at blomstre op, efter der er kommet Pride til byen. Der har været LGBT+ arrangementer før, arrangeret af andre, men nu er der et sted at kontakte. De bliver ofte kontaktet af unge som gerne vil skrive skoleopgaver omkring det at være LGBT+, enten fordi at de selv er det, eller fordi de bare er nysgerrige og vil vide mere.

Og der er behov for viden og synlighed, for alt er desværre ikke positivt. Der er eksempelvis i perioder blevet hængt klistermærker op rundt i byen, med budskaber imod LGBT+ identiteter, særligt transkønnede.

Program for dagen

“På lørdag gælder det dog kun Good Vibes og hele flokken bag er helt klar”, fortæller August van Elzelingen:

”Vi er så klar. Vi får nogle super talentfulde musikere og drag queens ind. Vores lokale Ølbaron sætter anlæg op og queer kunstnere sælger merch. Hvis vi er “heldige” med regn, så kan det være, at vi ser en regnbuefortsætter han.

Man mødes ved rutebilstationen og klokken 12.00 starter paraden og ender ved Borgvolden, hvor der fra klokken 13-16.00 vil være fuldt sceneprogram. Du kan for eksempel møde the Queens: Viborgs egen Aurora North og Nicole Adore. Samt de farverige queer artister, energiske Elijah Kashmir og eksperimenterende Taralillah.

 

Elijah Kashmir, Taralillah, Aurora North og Nicole Adore er nogle af de artister man kan opleve til Priden i Viborg.

På Borgvolden kan du også opleve den gode stemning. Du kan gå på udgik efter efter et mangfoldigt udbud af stande i Artist Alley området.

Hos Ølluminati, der samme dag har ølfestival, afholdes der afterparty,. Så dagen sluttes i den grad af med manér.

Skål, hold fanen højt og god Pride.

Mere om Viborg Pride finder du her.

Læs også: Tid til Kolding Pride – med ekstra hellig opbakning