Gesten Pride gav valglussing til Anni Grimm

Landbyen Gesten gik all in, og markerede allerede ved bygrænsen, at her hylder man mangfoldigheden.
Foto: Brian Kjær Capkan

Støvet har igen lagt sig på hovedgaden i Gesten, og selvom der næsten ikke er mere glimmer tilbage i rendestenen, har Gesten Pride sat sine spor.

Dansk Folkepartis gruppeformand Anni Grimm i Vejen Byråd fik hjembyen Gesten, og det ganske land, sat på den anden ende, da hun i foråret kaldte homoseksuelle for ”afvigere” i et læserbrev.
En stor gruppe Gesten-borgere ville ikke associeres med Anni Grimms homofobiske holdninger og forældede livssyn. Så de gjorde hvad danskere ofte gør i den situation: Satte sig ned med en kop kaffe.
Så gik snakken, og et par måneder senere løftede et flertal af den lille bys indbyggere sig i flok ud af hadets skygge med Gesten Pride. Et brag af en byfest med mangfoldigheden i centrum og omkring 1000 deltagere.

Til sammenligning bor der omkring 1000 indbyggere inden for byskiltene, så skulle det relateres til Copenhagen Pride ville det betyde over 600.000 gående deltagere i København.

Knap fire måneder senere spørger vi formanden for Gesten Pride Nick Højgaard hvordan økonomien hang sammen, og om der kommer en Gesten Pride i 2018.

”Priden gik rigtig fint. Vi lavede dog et lille underskud på 6.000 kr., som lokalrådet i Gesten har lovet at dække”, siger Nick Højgaard, som samtidig glæder sig over, at Anni Grimm og Dansk Folkeparti gik tilbage ved kommunal- og regionsrådsvalget i november.

En slem lussing til Anni Grimm

Ved kommunalvalget til Vejen byråd gik Dansk Folkeparti samlet i kommunen beskedne 0,5% tilbage til 9,6%. Interessant er det i denne sammenhæng, at partiet i Anni Grimms hjemby Gesten gik 4,2% tilbage til 11,9%, som dog stadig er 2,3% højere end partiets gennemsnit i Vejen Kommune.

Selv fik Anni Grimm 508 personlige stemmer mod 764 i 2013. En slem lussing på minus 33,5%. Anni Grimms søn Claus Grimm blev genvalgt for Dansk Folkeparti til Vejen byråd med 120 stemmer. Ved valget i 2013 fik han 115 stemmer.

Ved regionsrådsvalget gik Dansk Folkeparti 0,4% tilbage til 10,9% i region Syddanmark. I Vejen Kommune gik partiet tilbage med 0,4% til 11%. I Gesten gik partiet dog 3% tilbage til 11,7%.

Samlet set er Dansk Folkeparti stadig lidt stærkere i Vejen Kommune end det regionale gennemsnit på 11% og landsgennemsnittet på 8,8%. Men partiets popularitet er faldet, og det glæder Nick Højgaard.

”Mon ikke at hendes læserbreve og Gesten Pride fik pillet lidt af pynten af Anni Grimm,” siger Nick Højgaard med et glimt i øjet.

Om der bliver en Gesten Pride i 2018 er endnu ikke afgjort.