KULTUR

Queer Arts Festival indtager igen Aarhus

The Genderhouse Queer Arts Festival kan opleves i Aarhus mellem 24. september og 10. oktober.                     Foto: Logo

I Aarhus er programmet til årets queer festival netop blevet præsenteret og billetsalget er gået i gang til de forskellige performens fra ind og udland.

I 2018 fandt den første udgave af The Genderhouse Queer Arts Festival sted i Aarhus. Her blev et underfundigt program af queer forestillinger, udstillinger og events præsenteret på byens teatre, museer og kulturhuse. Nu er festivalen endelig tilbage efter en ufrivillig Corona-pause.

Mellem d. 24. september – 10. oktober, sættes der igen fokus på kunst, der udfordrer traditioner og grænserne for, hvad en forestilling er. Der præsenteres et bredt udvalg af værker af LGBT+ kunstnere, der udfordrer det hetero-normative og homogene. Det handler først og fremmest om at skabe plads til, og synliggøre queer fortællingerne, det mangfoldige kunstneriske udtryk og give stemmer til queer-miljøet. Sammen med Bora Bora, Køn, Godsbanen, Åbne Scene og Dokk1 præsenteres et spændende to-ugers program af internationale, nationale og lokale queer kunstnere.

 

Opfattelse af maskulinitet

Når Copenhagen 2021 er slut og lukket ned, er der altså stadig rig mulighed for at få masser af queernes og stillet sin trang for at opleve queerkultur.

Noget af det du kan opleve er blandt andet tre korte solo værker af tre queer mandlige koreografer. Forestillingerne er præcise, rå og med stor fysikalitet manifesterer der udtrykker: opfattelse af maskulinitet (Boys don’t Cry, den lydløse og uudtalte (We do this, we don’t talk) og en parodi på performance-auditions (Hire me please).

Først nævnte er Israelsk-fødte Yotam Peleds danseforestilling ‘Boys Don’t Cry’ som reflekterer over gamle og nye opfattelser af maskulinitet. Vi følger en mands rejse gennem hukommelsen, og bliver vidne til en transformation og katarsis; det sjældne øjeblik af ultimativ frihed, der følger beslutningen om at give slip på vægten af samfundets normer og forventninger.

Der ses tilbage på overgangen fra Israel til Berlin, fra konservativ til liberal. Det er et selvportræt og et forsøg på at forstå ændringen i opfattelsen af maskulinitet – fra tiden i hæren til natklubberne.

Fra forestillingen Hire Me Please.                                   Foto: Pressefoto

Silikonepumpet dans

En anden forestilling man kan opleve er Vanity Of Mordern Panic, som de selv beskriver som en silikonepumpet danseforestilling om jagten på den perfekte krop; en proportionsforvrænget komedie, om længslen efter bryster, lår og balder, der ville få Kim Kardashian til at blegne af misundelse. Og en grotesk hilsen til barokkens pudrede parykker og sarte sæbebobler i en unik blanding af moderne dans og fysisk teater.

Foto: Pressebillede

Outsiderens byvandring

Du kan også komme på Queering the Walkscape som er en byvandring om det anderledes, distancering og omsorg – og om menneskets grundlæggende behov for intimitet. På denne anderledes byvandring giver to preformer, et indsigtsfuldt, sidelæns blik på vores daglige, velkendte ruter. Blikket tilhører outsideren, udlændingen, queer-manden, sydlændingen i et skandinavisk land; en fremmed krop på et ukendt sted. Gennem ord og bevægelse guider de os gennem dele af byen og fletter instruktioner, fakta og personlige fortællinger ind undervejs.

Aris Papadopoulos der står bag vandringen, er danser, performer og skabende kunstner med baggrund i arkitektur, og med base i Athen. Queering the Walkscape er et steds-specifikt værk skabt specielt til Aarhus i forbindelse med The Genderhouse Festival.

Græske Aris Papadopoulos står får en noget anderledes byvandring.                       Foto: Pressebillede

Nyt Queer Art Studio

Bag festivalen finder vi Himherandit Productions som er én af de førende queer art kompagnier i Danmark ledet af Andreas Constantinous. Der arbejdes både nationalt og internationalt, gennem turné, community engagement-programmer og The Genderhouse Queer Arts Festival. De har blandt andet været nomineret for en Reumert hele tre gange for hhv. Champions & Mass Effect (2020), Garden (2018) og WoMAN & WOMAN (2017).

I forbindelse med festivalen åbner kompagniet deres sprit nye Queer Arts Studios Aarhus (Q&A Studios). Q&A Studios er det første kunst- og performance studie i Aarhus nogensinde dedikeret udelukkende til udviklingen af queer kunstnere og queer art.

Studierne rummer både Himherandit Productions selv, samt understøtter lokale, nationale og internationale queer-kunstnere gennem residencies, mentorskab, samarbejde og forskellige opsøgende aktiviteter. Det nye studie inkluderer et stort lyst danse- og performancestudie, et multifunktionelt atelier og kontorer.

 

Tid og sted

Festivalen finder sted d. 24. september – 10. oktober 2021, forskellige steder rundt i Aarhus.

Yderligere information om festivalen finder du lige her.  Så er det bare at gå på opdagelse i hele programmet og få booket billetter. Billetsalet er startet.

 

Læs også: Tag med på gay-camping