KULTUR

G*A*Y Copenhagen nægter at flytte

For at være imødekommende over for udlejer, som har givet besked til G*A*Y Copenhagen om ikke at dække vinduerne til med folie, har man efterfølgende beskåret folien, så den ikke dækker hele vinduet.

Ejer af Helmerhus-karréen, hvor G*A*Y Copenhagen har til huse, hiver de lejere i retten, der har modsat sig opsigelse i forbindelse med ombygning af ejendommen, som den tyske kapitalforvalter AM Alpha overtog i begyndelsen af 2021.

De tilbageværende lejere føler, at den nye ejer af ejendommen bruger gangsteragtige metoder for at få de sidste tre erhvervs lejere ud, og ved at gå rettens vej.

Ud over G*A*Y Copenhagen er de to andre lejere frisør Jørgen Nørgaard, der har lokale ved siden af G*A*Y Copenhagen, og en tandlæge på 1. sal.

G*A*Y Copenhagen har gennem AM Alphas danske advokat Christian Schwarz-Hansen fået besked på, at de ikke må dække deres vinduer til for indsyn og et påkrav om, at de skal lukke klokken 02, da han mener det fremgår af huslejekontrakten. G*A*Y Copenhagen er nu ved at opgøre en erstatningssum for tabt omsætning.

 

Advokat presser de sidste lejere ud

Men ifølge Bo Sørensen der sammen med Patrick Tesdorph Bissø ejer G*A*Y Copenhagen, så er Schwarz-Hansen den eneste advokat, der læser huslejekontrakt sådan. Derfor mener Bo & Patrick og de andre lejere, at Schwarz-Hansen har fået til opgave at presse de sidste lejere ud, med de midler de nu har til rådighed, så lokalerne kan genudlejes til 3-5 gange den husleje, der betales i dag.

”Der har aldrig været problemer med de tidligere ejere omkring vinduerne eller lukketiden i de snart ni år, Bo og Patrick har drevet G*A*Y, eller for den sags skyld de sidste 20 år, hvor der har ligget natklub. Dette er ren chikane. Ifølge byggeplanerne skal der efterfølgende være restaurant i vores lokaler, og vi er ikke blevet tilbudt nyt lejemål i ejendommen. Schwarz-Hansen begrunder det med, at de ikke ønsker vores ”koncept”,  en natklub i ejendommen,” siger Bo Sørensen til Out&About.

AM Alphas administrerende direktør, Martin Lemke, udtaler til EjendomsWatch: ”Mens retssagerne verserer, bestræber vi os på ikke at forstyrre lejernes daglige drift. Derfor har AM-Alpha i mere end 18 måneder været i tæt dialog med lejerne i Helmerhus om at finde løsninger for dem i al fordragelighed.”

 

Prøvet at indgå et forlig

Bo Sørensen bekræfter over for Out&About, at udlejer har prøvet at indgå et forlig. Men det, de har tilbudt, er et symbolsk beløb. De syntes ikke, at de skal kompensere for den attraktive beliggenhed eller den attraktive huslejekontrakt.

”Udlejers undskyldning for at opsige os er, at de skal lave en gennemgribende ombygning i alle lokaler, og påstår, at de har en byggetilladelse til at ændre og ombygge, og derfor mener de, at de kan opsige os jævnfør erhvervslejeloven § 61, stk.2, nr. 2. Men vi mener, at opsigelsen er ulovlig, da der ikke ligger en endelig byggetilladelse. Vi mener også, at vi har et erhvervsbeskyttet lejemål, da vi ikke bare kan flytte vores LGBT+ natklub hvor som helst hen, da en ny placering er meget afhængig af at ligge tæt på de andre LGBT+ beværtninger,” siger Bo Sørensen og fortsætter:

”Problemet er også, at Schwarz-Hansen på intet tidspunkt har kunne fremlægge en byggetilladelse for os, ligesom han konsekvent aldrig svarer på de spørgsmål, vi fremsender. Han vil heller ikke tage stilling til de beviser, vi har for, at vi må have åbent til klokken 05.00. Den sidste e-mail, Schwarz har sendt til os, er en varsling om huslejestigning på næsten 400.000 kroner årligt, da han mener, vi ligger langt under markedsværdien – igen trusler.”

”Udlejer er også fuldstændig ligeglad med, at de fratager LGBT+ miljøet den største LGBT+ natklub i København og stedet, hvor rigtig mange drags samles, hvor de blandt andet underholder med dragsshows,” slutter Bo Sørensen.

Bo Sørensen ejer også Masken Bar og Jailhouse CPH.

Udefra kan de mange forbipasserende se, at der er en større forvandling i gang af den knapt 130-årig gamle bygning. Men hvad der foregår af stridigheder og uenigheder bag facaden, er nu op til domstolene at finde en løsning på.

 

Se også: “Gangsteragtige metoder”: Opsagt og sagsøgt erhvervslejer kræver millioner af ny investor.

 

Læs også: Ny gay bar og nightclub i København