SAMFUND

Det er tid til PROUD! Filmfestival – LGBT+ filmhygge

Den Italienske fortælling, Mascarpone afslutter årets PROUD! Filmfestival lørdag d. 15. oktober. Komedien er en charmerende og smuk film, der konstant følger Antonios begejstring og forvirring over den moderne datingscene, efter bruddet fra ægtemanden.  Foto: Pressefoto

Fra lørdag er der igen mulighed for at se en bred vifte af LGBT+ film i biffen. Her skydes årets PROUD! Filmfestival nemlig i gang.

Den århusianske PROUD! Filmfestival skydes lørdag i gang. De næste par uger bydes der på en bred vifte af LGBT+ film, i den ikoniske Øst for Paradis biograf. Så er du klar på at forsvinde ind i nye verdner og historier, imens du prøver at spise popkorn lydløs. Ja, så er det nu du skal købe billetter og få prikket til vennerne.

Fortællinger og skæbner fra verden

Festivalen skydes i gang den 8. oktober med filmen Candela. Filmen, bliver fortalt i tre dele og kaster et blik på de fatale dage før en orkan rammer Santo Domingo i Caribien. Vi følger tre, for hinanden fremmede personer, hvis liv langsomt flettes sammen. Iført neonlys og vægten af en forudbestemt fremtid, tager en kvinde drastiske handlinger efter at have besøgt en berømt natklub. En politidetektiv, deprimeret og desillusioneret over det korrupte politiske system, vælter sig i mangel på selvtillid og lader både kærlighed og retfærdighed slippe gennem fingrene på ham. Og endelig, funklende som dragqueen, men desperat og hjerteknust udenfor scenen, forsøger en ung mand at sone for sin elskers tidligere fejltagelser.

Allerede dagen efter, søndag den 9. oktober kan du komme afsted igen. Her gælder det filmen Wildhood. Link opdager, at hans Mi’kmaw-mor, som han troede var død, stadig er i live. Hans indre bliver vendt op og ned. Han flygter hjemmefra med sin yngre bror Travis, i et desperat forsøg på at starte et nyt liv. De får snart selskab af Pasmay, en pow-wow-danser, der er tiltrukket af Links historie. Sammen begiver de sig ud på en Two-Spirit-odyssé, hvor de genopretter forbindelsen til deres kultur og Mi’kma’kis reservat i Nova Scotia, Canada, mens de forsøger at finde Links mor, Sarah.  Alt imens at følelserne og tiltrækningen imellem de to forvirrer.

I filmen Wildwood går det langsomt op for Link og Pasmay, at de begge er tiltrukket af hinanden. 
Foto: Riley Smith

Kort og godt

PROUD! Filmfestival er en traditionsrig festival dedikeret til LGBT+ film. Festivalen er skabt af lokale frivillige kræfter og afholdes hvert år i ugerne 40 og 41 i Aarhusbiografen Øst for Paradis. I løbet af året afholder de filmvisninger, forpremierer, foredrag og debatarrangementer med relevans for regnbuemiljøet. I årtier, har festivalen, der samarbejder med MIX Copenhagen, for mange været et fast samlingspunkt.

Som altid byder festivalen også på en stor bunke af kortfilm. De er opdelt i tre kategorier.

Mandag d. 10. oktober, gælder det: For dem, der er til kvinder, og her kan du opleve titlerne: ”Free to Run”, ”For Love”, ”Fence”, ”A Wild Patience Has Taken Me Here”, ”A Summer Place” og ”The Syed Family Xmas Eve Game Night”.  Tirsdag d. 11. er det så film for dem, der er til mænd. Her vises kortfilmene: ”Warsha”, ”Thursday, Friday, Saturday”, ”Tank Fairy”, ”Fisherman”, ”Firsts”, ”Fragile” og ”Private Photos”. Torssdag d. 13. oktober slutter kortfilmsprogrammet af med Gender and Queer, hvor der også er en liste med gode film: ”Valentine”, ”Hey Man”, ”Bingo Queens”, ”Beauty Boys” og ”Pink & Blue”.

Så er der quiz

Tager du dem alle, ja, så er der måske brug for et pusterum. Her kan det sociale plejes og du kan vis din filmviden frem til frit skue. I år har PROUD! filmfestival naturligvis, fristes man til at sige, også quiz-aften. Du har med andre ord muligheden for at flexe hjernemusklerne på Cafe Sappho. Her skal der nemlig hygges og i denne aftens særlige anledning er man fritaget for det sædvanlige krav om medlemskab. Der bliver selvfølgelig stadig serveret lækre øl og drinks, man skal blot bringe sit stærkeste hold af tre personer i alt, så man er klar til at kæmpe om de mange lækre præmier der er på højkant.

Folkene bag festivalen, har sørget for en erfaren quizmaster, der har lovet, at quizzen bliver bredere og ikke kun omhandler LGBT+ film, så alle og enhver kan være med. Det koster gratis.

I filmen So Damn Easy Going forsøger Joanna at finde hoved og hale i hendes følelser for klassekammeraten Audrey.
Foto: Ola Kjelbye

Mens 18-årige Joanna desperat forsøger at finde måder at få sin ADHD-medicin på, forsøger hun på samme tid at finde ud af sine nyfundne følelser over for sin nye klassekammerat Audrey, og lige så vigtigt – sig selv. Sådan lyder kort handlingen for filmen: So Damn Easy Going. Fredag den 14. oktober kan du læne dig tilbage i biografstolen og nyde netop den film.

Det fulde PROUD! Filmfestivalsprogram finder du her.

Læs også: Stem til Danish Rainbow Awards 2022