Fotobog udforsker seksuel identitet

Oliver Andreas Reinhold Stoltz foran oscar bar café. Foto: Bert Svalebølle

Den nye fotobog ”RITE” viser 52 fotografier af unge danske mænd fra Michael Søndergaards debut-serie.

I fotobogen ”RITE” bruger den danske fotograf Michael Søndergaard sin egen udforskning af seksuel identitet.

Med fokus på semi-nøgne portrætter af unge danske mænd, der næsten minder om malerier af Rembrandt eller Caravaggio, viser han sårbarhed i en livsfase, hvor mange opdager og accepterer sig selv.

 

Ian McKellen stod for receptionen

Den engelske skuespiller Sir Ian Murray McKellen – blandt andet kendt for sin rolle som Gandalf i Ringenes Herre – var for nylig vært for en reception og udstilling af fotografier fra Rite.

Ian McKellen har også skrevet forordet i bogen, hvori han blandt andet skriver:

”Michael Søndergaards meget personlige samling behøver ingen tilføjelse eller godkendelse, heller ikke fra en ven. Hans glamourøse, og dog spørgende billeder, taler for sig selv og for sin egen fascination af ungdommen og dens behov for selvudtryk.”

 

Oliver er en af modellerne

En af modellerne i bogen er den 21-årige Oliver Andreas Reinhold Stoltz, der til daglig læser sprog og internationale studier på engelsk på Aalborg Universitet.

Out & About har mødt Oliver på Oscar Bar Café for at høre nærmere om hans medvirken i bogen og om mødet med Ian McKellen.

– Hvorfor sagde du ja til at medvirke i fotobogen?

”Michael Søndergaard er en fantastisk fotograf, der formår at lave nogle virkelig følelsesladede billeder. Så da han skrev til mig og spurgte, om jeg havde lyst til at være med, så sagde jeg selvfølgelig: Ja tak! Jeg synes, det er en kæmpe ære og et privilegium at få lov til at være en del af hans projekt og efterfølgende være en del af den serie af fotografier, som han har samlet i fotobogen Rite.”

– Hvordan kom du i kontakt med fotografen Michael Søndergaard?

”Han skrev til mig via Instagram, hvor han havde set min profil. Sammen med min daværende kæreste fik vi taget nogle billeder, og det er også dem, der er endt med at blive bragt i bogen. Det var virkeligt en fed oplevelse, og jeg synes selv, det blev nogle rigtig fede billeder.”

To af billederne fra bogen med Oliver og ekskæresten. Til venstre ”Resting Heads” og til højre Under Veil. Foto: (c) Michael Søndergaard

– Havde du nogen begrænsninger for, hvad du personligt ville være med til?

”Jeg havde sådan set ikke nogen begrænsninger, ud over at jeg ikke ville være nøgen. Jeg ønskede heller ikke, at min daværende kæreste skulle være nøgen. Men vi havde kun trøjerne af, så det var fint nok. Men så havde jeg heller ikke kasket på, hvilket jeg altid har. Så det var nok det, der var mest grænseoverskridende.”

”Jeg har heller ikke nogen modelerfaring. Det her med at være meget ny – eller skrøbelig om man vil – her var jeg også lidt bange for at skulle gå på kompromis med, hvem jeg selv synes, jeg var. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på: ’Ser jeg nu godt ud?’ For jeg går meget op i at se godt ud. Jeg vidste jo godt, at de her billeder ikke var supermaskuline, og de udforsker ligesom seksualitet på en eller anden måde. Det er jo også det, han prøver at få frem i sin bog, hvilket jeg også synes, han klarer rigtig godt.”

– Hvordan var det at have sin familie med på sidelinjen i et så personligt og semi-nøgen-projekt?

”Det var egentligt fint nok. Jeg har et meget tæt forhold til min mor, og det var også derfor, jeg havde hende med til London. Jeg ville gerne dele oplevelsen med hende, og det var rart at have denne støtte og mærke, min mor er stolt af mig. Da jeg var med i dokumentaren LoveSex (TV2), synes jeg, det var lidt mere grænseoverskridende, for her fortalte jeg åbent om mit sexliv. Det har de fleste nok ikke lyst til at tale med sin familie om. Men så lærer man også at forstå, at det er en helt naturlig del af livet, det her med at have sex. Derfor er det heller ikke lige så svært at tale med mor om det nu.”

– Var alt på forhånd planlagt? Eller havde I selv indflydelse på indholdet?

”Nej, vi gjorde mest bare, som Michael foreslog eller bad os om. Der var ikke rigtigt noget planlagt på forhånd. Jeg tror, det er svært at planlægge kunst, om man vil, så det var mere, hvad der lige virkede her og nu. Michael har det også med at bruge rigtigt mange rekvisitter, som for eksempel tyl, som vi også brugte meget flittigt. Han pakkede det om vores hoveder og rundt om os. Der blev også leget meget med lys og måden at posere på, det er jo lidt anderledes at posere sammen end alene. Og jeg tror også, det var det, som Michael forsøgte med os – at få det til at handle om kærlighed mellem to personer ved, at vi står meget tæt sammen og er forbundet på diverse måder. Det synes jeg var virkelig fedt, og jeg har stadig et af billederne af mig og min ekskæreste som baggrund på min MacBook.”

– Føler du, at du ved at medvirke i den form for fotobog har udleveret meget at dig selv?

”Jeg har ikke noget imod at være i rampelyset, og jeg nyder det også. Så jeg synes bare, det var fedt at være med og synes ikke, jeg har udleveret noget af mig selv. Jeg føler mere, jeg ved at deltage har fået noget. Det var en rigtig god oplevelse, og det har givet pote – blandt andet ved at være hjemme hos Ian McKellen.”

– Du har også tidligere medvirket i en undervisningsfilm om at springe ud. Føler du, at du derved har været med til at hjælpe andre unge LGBT’ere til at springe ud og acceptere sig selv?

”Jeg håber da, jeg har været med til at hjælpe andre unge LGBT’ere til at kunne springe ud og acceptere sig selv. Da jeg blev spurgt, om jeg ville være med i dokumentarfilmen LoveSex, så sagde jeg straks ja tak. Jeg kendte instruktøren rigtig godt, og hun ville rigtig gerne have mig med, fordi hun mente, jeg var rigtig god til at sætte ord på følelser omkring min egen seksualitet og var åben for at tale om det.”

”Jeg tror, den eneste måde, man kan skabe forståelse for vores seksualitet og vores sag, er ved at tale om det. Så når folk kommer med spørgsmål, uanset hvor dumme de er, så forsøger jeg at svare så kvalificeret, som jeg nu kan.”

– Har du fået tilkendegivelser for din medvirken i bogen og i filmen?

”Jeg har fået rigtig mange positive reviews, hvis man kan kalde det det. Folk synes heldigvis, at jeg har været klog at høre på, på trods af, jeg kun var en 18-årig dreng, da LoveSex blev optaget. Jeg synes, det er mega-fedt at blive anerkendt og være med til at skabe noget, der er større end en selv. At folk er så positive omkring det og respekterer det arbejde, man laver, det gør jo, at man får lyst til at blive ved. På Instagram og Tinder har jeg, efter filmen blev udgivet, fået rigtigt mange komplimenter. Folk har skrevet til mig, at de kan spejle sig selv i de ting, jeg siger. Det synes jeg er super-nice.”

Oliver til højre og nogle af de andre danske modeller sammen med Ian i hans lejlighed ved release af bogen Rite.  Foto: Privat

– Bogen har forord af Ian McKellen, og du har lige været i London sammen med din mor til release af bogen, som foregik i en af hans lejligheder. Hvordan var det at være med til?

”Det var en kæmpe oplevelse at møde Ian. Han jo et stort forbillede for rigtigt mange homoseksuelle, og han er helt nede på jorden og mega-åben og flink. Jeg fik talt lidt med ham om løst og fast, blandt andet om bogen og om Michael. Det er fedt og sejt, at han også kan lide Michaels arbejde.

”Det er et skulderklap og en ære for mig at have været med i en fotobog, som Ian har udstillet og hængende på væggen hjemme i hans lejlighed. Det oplever jeg som meget surrealistisk. Ian har tre penthouses ved siden af hinanden ud til Themsen i London. De to bor han selv i, og den tredje var her, hvor udstillingen og receptionen foregik. Lækre lejligheder og der var pæne fyre til at servere champagne og mange seje mennesker. Så jeg har mødt en masse mennesker, som man bare ikke lige møder. Men også det med at blive inviteret officielt og behandlet som VIP’er, er stort for en lille dreng fra Kokkedal som mig.”

– Har du været eller er du med i andre projekter, der er med til at hjælpe andre unge med at udvikle og/eller acceptere deres egen seksuelle identitet?

”Jeg har skrevet debatindlæg og læserbreve, da jeg var lidt yngre. Jeg skrev blandt andet et debatindlæg til Frederiksborg Amts Avis, da jeg var 16-17 år gammel. Det handlede om, at man skal lade være med at bruge ord som bøsse, lebbe og luder som skældsord, da der i bund og grund ikke er noget nedsættende ved at være det. Jeg har en meget socialkonstruktivistisk tilgang til verden, i og med jeg tror på, at ord skaber samfund, og samfundet skaber mennesker. Derfor tror jeg, det er vigtigt at huske på, at når vi bruger ord i en sammenhæng, som er negativ – som for eksempel bøsse – så bliver det til noget negativt at være bøsse. Det ser jeg gerne, vi kommer væk fra.”

”I folkeskolen, hvor børn helt ned til 3.-4. klasse bruger det som skældsord, så sidder der jo andre børn, der endnu ikke har udviklet sig og ved, hvad de selv er. Så hvis børn bliver mobbet med at være bøsse, inden de selv har sat et ord på deres seksualitet, deres følelser og deres tanker, så tror jeg, det kan være svært for dem måske at skulle springe ud. Jeg ved det jo fra mig selv – hvor meget jeg gik og undertrykte min egen seksualitet da jeg var yngre, fordi jeg ikke kendte nogen homoseksuelle, jeg kunne tale med. Jeg var blevet kaldt bøsse, ligeså længe jeg kan huske, fordi jeg i børnehaven rendte rundt i kjole.”

– Har du et godt råd til andre unge, der i dag kæmper med af finde deres egen seksuelle identitet og hvordan eller hvornår de skal springe ud over for familie og venner?

”Det er jo svært. Jeg kan jo kun tale for mig selv og om, hvad der virkede for mig. Men jeg tror i høj grad, at langt de fleste mennesker i dag har det fint nok med homoseksuelle. I hvert fald i Danmark og i storbyerne.”

”Jeg synes, man skal vente med at springe ud, til man selv er tilpas med sin egen seksualitet eller tilpas i sin egen krop. For mig virkede det, da jeg havde mødt en fyr, som jeg var på date med, og det gjorde, at jeg følte, jeg var klar. Så gjorde jeg det bare som en helt normal ting.

”Jeg tror også, at det er vigtigt, at man ikke gør det til noget vildere, end det det er. For det er jo bare seksualitet; det er jo ikke hele ens identitet, der ændrer sig. Grundidéen i det man er som menneske, forsvinder jo ikke bare fordi, at man har lyst til at tage en tissemand i munden.”

 

Se også Michael Søndergaads website.

 

I København kan bogen købes i DANSK på Istedgade 80 og NW gallery på Nansensgade 10. Bogen kan også bestilles på The Little Black Gallery i London.