KULTUR

Forvirring om Mr Gay Denmark 2019

Fra den historiske finaleaften ved Mr Gay Denmark 2018. Deltagerne er fra venstre Daniel Esmann, Anders Bendiksen (tredjeplads), Niels Jansen (vinder), Bjorn Dotzauer (andenplads), Tobias Klamer og producer Mikael Costa.
Foto: Pilu Ottosen

Bliver der udnævnt en Mr Gay Denmark 2019 eller ej? Lørdag skulle Regnbuepladsen have lagt brosten til finalen i Mr Gay Denmark 2019, men der var ikke skyggen af show på pladsen.

Mr Gay Denmark trak overskrifter landet over og i LGBT-medier verden over, da Niels Jansen sidste år blev kåret som Mr Gay Denmark 2018. At Niels’ sejr vakte så stop opmærksomhed skyldes, at han som den første transkønnede vandt en national Mr Gay konkurrence.

Ved Mr Gay Europe i Polen i august gik Niels Jansen en fantatisk andenplads, og ifølge en kommentar fra ham selv, så skyldes det nok hans manglende evner indenfor bowling, at han ikke løb med førstepladsen som gik til Tyskland.

Med al respekt for tidligere deltagere og vindere af Mr Gay Denmark, så kan man med rette kalde Niels Jansens titler for det danske højdepunkt indenfor Mr Gay-konkurrencerne.

Hvordan overgår man det?

Mr Gay Denmark blev i 2018 blev organiseret og afholdt for få ressourcer. Producer af Mr Gay Denmark Mikael Costa og daværende assisterende producer Danni Sigen fik med støtte fra Rainbow Business Denmark afholdt showet på G*A*Y Copenhagen.

Rainbow Business Denmark overtog rettighederne til at afholde Mr Gay Denmark-konkurrencen, da man overtog ejerskabet af Out & About i 2016.

Men hvordan overgår man et højdepunkt som i 2018?

Producer Mikael Costa offentliggjorde allerede den 23. november planerne for Mr Gay Denmark 2019. I pressemeddelelsen der – bærer logoerne fra både Mr Gay Denmark og Rainbow Business Denmark – blev præsenteret et nyt stærkt team bestående af otte personligheder med baggrund i LGBT-miljøet.
Samtidig blev konkurrencedelen for deltagerne strammet op, og der blev blandet andet lagt op til, at deltagerne skulle planlægge en LGBTQI+ kampagne, og redegøre for hvordan de ville arbejde med den på paneuropæisk niveau i det kommende år.

Også deltagernes optræden på sociale medier blev tillagt større betydning end tidligere, og samlet set virkede oplægget mere gennemarbejdet og mere ambitiøst end tidligere, og som et forsøg på at løfte niveauet.

Pressemeddelelsen offentliggjorde også, at tilmelding ville åbne den 2. januar, og at Mr Gay Denmarks finaleshow ville blive afholdt på Regnbuepladsen lørdag den 25. maj 2019 med Oscar Bar Café som sponsor. Samme dag skrev Mr Gay Denmark på Facebook, at de var glade for at kunne meddele, at ejeren Rainbow Business Denmark havde godkendt afholdelsen af showet i 2019.

Kan udpege vinder uden konkurrence

Efter en nytårshilsen på Facebook blev der i lang tid stille omkring Mr Gay Denmark, men den 10. marts ”breakede” xq28.dk, at Mr Gay Denmark 2019 er aflyst. Det bekræfter producer Mikael overfor Out & About i en mail, da vi spørger ham om hvorfor:

”Den rigtige grund er, der var to i teamet, der kom ud for alvorlig sygdom. Da de begge havde en vigtig rolle i Mr Gay-projektet, kunne vi ikke gennemføre i år”, fortæller Mikael Costa, som samtidig fortæller, at Mr Gay Denmark langt fra er lagt i graven:

”Vi har derfor flyttet det til næste år. Jeg har forsøgt at få et møde med Carsten (Carsten Volden, formand for Rainbow Business Denmark, red.), hvor vi vender ny dato. Der har været stor travlhed, og dette møde har ikke været muligt. Carsten har lovet mig det skal blive her i juni”, fortæller Mikael Costa til Out & About, og peger samtidig på den mulighed, at Rainbow Business Denmark selv kan udpege en titelbærer, og sende vedkommende til Mr Gay Europe der afholdes i Köln under Köln Pride den 1.-7. juli.

”Vi havde en kandidat, der kunne være den aktuelle vinder for 2019. Carsten har skrevet han ville tage en snak med ham, men jeg er 112% sikker på det ikke er sket”, fortæller Mikael Costa inden han til sidst løfter sløret for sin store drøm:

”Jeg har en plan, jeg leger med. Nemlig at få Mr Gay World til Danmark i 2022, men den skal jeg også vende med Carsten”, slutter producer Mikael Costa af.

Ingen kommentarer – ingen afklaring

For at få endelig afklaret hvorvidt der afholdes et Mr Gay Denmark 2019, eller om Rainbow Business Denmark vælger selv at udpege en Mr Gay Denmark, spurgte vi ind til sagen hos organisationens formand Carsten Volden. Det blev vi ikke meget klogere af, da han ikke ønsker at kommentere på emnet. I stedet henviser han til presseansvarlige Niels Holm, som heller ikke ønsker at udtale sig.