Fortællinger fra bøssernes danmarkshistorie
Endelig en bog der fortæller om den danske bøssehistorie. Om pionerer, provokatører og politiefterforskning. Om karavaner, kærlighed og camp. Om ligestilling, lovgivning og loyalitet. Om fejring, frihed og fisseletter. Om danseforbud, drags og døden som dagligdag. Om hemmeligheder, håb og homofobi. Om sømænd, sex og sammenhold.
Denne bog indeholder ikke kun bøssehistorier – men den fortæller også om en vigtigt del af Danmarks historie. Sådan indleder Lars Henriksen og Chantal Al Arab deres bog, der tager læserne gennem nogle af de vigtigste nedslag i bøssernes historie fra 1900 til 2020.
Bogen er ment som en sammenhængende fortælling om diskrimination, forfølgelse, ængstelsen og hadet. Men også en fortælling om sammenholdet, modet, håbet og ikke mindst aktivismen. For vi har ret til vores historie.
Og det har de to forfattere set helt rigtigt. Der har længe været behov for at både bøsser og resten af den danske befolkning bliver husket på denne vigtige historie.
At vi alle bliver mindet om de mange kampe bøsserne gennem tiderne har måttet kæmpe for, at vi i dag kan stå, hvor vi gør. Det vi i dag betragter som selvfølgeligheder var på ingen måde selvfølgeligheder bare for få årtier siden.
Enestående indblik
Bogens mange forskellige nedslag i tiden fra 1900 til i dag giver et enestående indblik i de mange kampe der måtte kæmpes på alle fronter bare for at få lov til at elske den man ville.
At Danmark som det første land i Skandinavien i 1933 lovliggør homoseksualitet eller, hvordan man mandsafdelingen på Kommunehospitalet i København kunne blive behandlet for sin perverterede tilbøjelighed som bøsse til at forføre normale mænd til perversion.
Når vi i dag frejdigt går ud for at møde andre på homodiskotekterne med den største selvfølgelighed. Så var det noget der i Danmark først blev tilladt i 1973. Indtil da havde det været forbudt for to mænd at danse sammen på offentlige steder.
Nu behøver man ikke læse bogen fra ende til anden men kan lystigt springe rundt i mere en 100 års dansk bøssehistorie. For bogen egner sig også glimrende som opslagsværk.
Bøsser i lyserødt
Skønt er det også at hver gang der i bogen nævnes en bøsse er navnet skrevet med lyserødt.
Det havde været rart med en tidslinje – en kort oversigt med årstal hvornår de mest markante bøssehistoriske begivenheder finder sted. Det havde givet læserne et hurtigt bøssehistorisk overblik. Denne anmelder ville for eksempel gerne have sat årstal på hvornår homoseksualitet for første gang bliver omtalt i Danmark.
I bogen omtales mange kendte bøsser fra både film, teater og musikkens verden. Men at man i bogen kalder de mange kendte homoseksuelle, der har været med til at udsmykke vores omverden og udfordret vores æstetiske sans for ”pyntebøsser” er dog et fejlgreb. De har fortjent bedre.
Fortællinger fra Bøssernes Danmarkshistorie
af Lars Henriksen og Chantal Al Arab
Forlaget 28B
324 sider. Rigt illustreret – ude nu.
Du kan bestille bogen her.
Se også: Dansk Homo-Historie
Læs også: Flere beskyttet mod hadforbrydelser