Slut med transkvinder i rugby

Copenhagen Wolves kæmper for at rugby sporten skal være for alle.      Foto: Frank Holm

World Rygby forbyder nu officielt transkvinder at spille rugby på eliteniveau. Et hårdt slag for de mange LGBT+ spillere.

Efter flere måneders debat af et forslag, der forbyder transkvinder at spille rugby på eliteniveau, vedtog World Rugby i denne weekend forbuddet. Dermed rugby det første internationale sportsforbund, der vælger at ekskludere transkvinder.

En arbejdsgruppe under World Rugby fremlagde tilbage i februar måned et forslag, der reelt ikke gav transkvinder lov at spille kvinderugby længere. Hidtil har reglen været, at transkvinder kunne få lov at spille, hvis de i de seneste tolv måneder har taget testosteron-nedsættende medicin. En retningslinje som også Den Internationale Olympiske Komite anbefaler.

Hos World Rugby henviser man til forskning, der viser, at der er mindst ” en 20-30 procent større risiko” for skader, når en kvindelig spiller bliver tacklet af nogen, der har gennemgået mandlig pubertet.

”Transkvinder bibeholder ”betydelige” fysiske fordele i forhold til biologiske kvinder. Selv efter, at de har taget medicin for at sænke deres testosteron-niveau”, hedder det til i udkastet til den nu vedtagne politik.

Forslaget har  lige fra starten mødt stærk kritik fra dansk side.

Hos Copenhagen Wolves, der er det eneste danske rugbyhold, der inkluderer alle uanset seksualitet og kønsidentitet, er man chokeret over at forslaget nu er vedtaget.

De gik tidligere på året sammen med Dansk rugby Union forrest i kampen for, at rugbysporten fortsat skal være for alle – en sport, der skal være rollemodel for inklusion og sammenhold.

Den kamp ser det dog ud til, at de foreløbigt har tabt.

Skuffet rugby-formand

”I Copenhagen Wolves er vi utroligt skuffede over at høre at forslaget nu er vedtaget og World Rugby har udelukket transkvinder fra sporten”, lyder det fra formanden for rugbyafdelingen under Pan Idræt Jimmy Christensen.

“Vi er dog på ingen måde færdig med at kæmpe imod denne ekskluderende nye rute World Rugby har taget. Vi vil sammen med International Gay Rugby kigge på, hvilke muligheder vi fremover har til at bekæmpe den nye politik”, slutter Jimmy Christensen.

Læs også: Rugby hold lander stor sponsoraftale

Læs mere on Pan Idræt her.