KULTUR

Fokus på mandens størrelse

Foto: Pixabay.com

Der er stort fokus på mandekroppens størrelse. Fitnesscentrene er fyldt med mænd, som vil være større, og nogle gange kan mænd blive så besat af deres egen størrelse, at det kommer til at styre deres liv.

Hvad gør det ved en mand, at fokus på mandekroppens størrelse og udseende er større end nogensinde? Instagram og andre sociale medier er fyldt med billeder af “sådan som vi alle burde se ud” med sixpack og store brystmuskler. Det har betydning for mænds psyke og kan i værste fald ende i en kropsforstyrrelse i familie med anoreksi, som hyppigst rammer kvinder.

Bigoreksi

Bigoreksi er en sygdom, hvor træning, størrelse og muskelmasse bliver en besættelse og en afhængighed. Sygdommen, som er hyppigere hos mænd end hos kvinder, kan anses som det modsatte af anoreksi. Når en mand med bigoreksi ser sig selv i spejlet, ser han en undervægtig splejs, også selvom han vejer 100 kg og har fitnesscenterets største tyrenakke.

Psykologi Susanne Andersen har skrevet speciale omkring bigoreksi. Hun fortæller:

“De unge mænd har næsten samme mønster som piger med anoreksi. Begge jager den fedtfri krop, begge jager en kropsstereotyp. Pigerne den meget tynde krop, og drengene den muskelsvulmende. Psykologisk ser det ud til at være helt de samme mekanismer: Både piger og drenge har problemer med at opleve deres krop realistisk.”

Der kan være mange forskellige årsager til bigoreksi. Man taler om at både genetiske faktorer og miljøfaktorer kan være årsag til sygdommen. Et typisk mønster, som også ses hos anorektikere, er mangel på kontrol i hverdagen. Hvis hverdagen er uoverskuelig og hænger dårligt sammen, kan det føre til en overdrevet kontrol med træning og kost.

Bigoreksi kan have enormt stor negativ effekt på den syges liv. Mænd med bigoreksi fortæller ofte, at det er sygdommen og ikke dem selv, som styrer træningen og kosten. De bruger ofte flere timer dagligt i fitnesscenteret og bruger mere end halvdelen af deres løn alene på mad, som kan gøre dem større. Nogle beskriver endda, at de undgår at se dem selv i spejlet om morgenen, fordi de mener at kunne se, at de har tabt sig og er blevet mindre over natten.

“Actionman var fra starten som en almindelig muskuløs mand. I dag er han helt grotesk muskuløs og kan næsten få Arnold Schwarzenegger til at ligne en anorektiker. Hvad gør det ved drengene?” spørger Susanne Andersen.

Vi lever i et rigt samfund, hvor mulighederne serveres for os dagligt. Vi stræber efter perfekte liv og tager kun til takke med drømmeuddannelsen og kometkarrieren. Samtidigt med dagligt at opnå vores mål, kræver vi af os selv også at have den perfekte krop, som hører til vores perfekte liv.

 

Læs også: Heteroseksuelle mænd mest besat af størrelsen

Se også: Fra hippie til sexsymbol: Her er den ‘perfekte’ mandekrop gennem tiden