KULTUR

Første EU-regeringsleder i homobryllup

Luxemburgs premierminister Xavier Bettel (til højre) blev fredag gift med sin partner Gauthier Destenay.

Luxemburgs premierminister Xavier Bettel blev fredag gift med sin partner Gauthier Destenay, og blev dermed den første statsleder i EU der gifter sig med en partner af samme køn.

På verdensplan er Bettel dog kun nummer to. Den første homoseksuelt gifte regeringsleder er Islands tidligere statsminister Johanna Sigurdardottir, som giftede sig med sin partner for fem år siden.

Homoægteskaber er en forholdsvis ny rettighed i Luxemburg. I 2007 blev homoægteskaber afvist af den daværende konservative regering. En meningsmåling i 2013 viste, at 83 % af befolkningen støttede en lovliggørelse af homoægteskaber.

Så sent som i juli blev homoægteskaber mulige, og umiddelbart efter friede Bettels partner Destenay. Destenay er ikke så kendt i den luxemburgske offentlighed, men han arbejder som arkitekt, og har i en årrække været Bettels officielle partner, og har som sådan deltaget i både et kongeligt bryllup og andre officielle arrangementer.

Det nygifte par forventes ikke at tage på bryllupsrejse, da Bettel deltager i en økonomisk konference i Kasakhstan. Venner af parret har fortalt, at de gør meget ud af, at adskille det officielle liv og deres privatliv.

Belgiens tidligere premierminister Elio di Rupo var EU’s første åbne homoseksuelle regeringsleder.